1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Tutkimus: Brexit repi Britannian hajalle – Nuoret menettivät uskonsa tulevaisuuteen, vanhukset ovat optimistisia

Yli 80 prosenttia briteistä katsoo EU-erosta riitelevän poliittisen eliitin pettäneen kansan, kertoo The Guardinin julkaisema tutkimus. Mielipidetutkija ei ole nähnyt yhtä pessimistisiä mielipiteitä Britanniassa koskaan aiemmin.

Brexit
Brittipoliitikkoja esittävä pilapatsas parlamenttitalon edessä.
86 prosenttia briteistä katsoo maansa tarvitsevan vahvan johtajan, mutta vain 21 prosenttia uskoo sellaisen saavansa. Kuva on otettu mielenosoituksessa parlamenttitalon edessä tammikuussa 2019.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian kansa on brexit-taistelun jäljiltä hajanaisempi kuin vuosikymmeniin, paljastaa tuore mielipidetutkimus. The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) julkaiseman tutkimuksen mukaan niin luokkaerot kuin ikäryhmien väliset erotkin ovat revenneet railoiksi viime vuosien poliittisen sekasorron myötä.

Lähes kolme neljästä britistä uskoo EU-eron kannattajien ja vastustajien vastakkainasettelun syventyvän entisestään seuraavan vuoden aikana. Tulevaisuudenuskossa on eri ikäryhmien välillä valtava ero. Kun yli 65-vuotiaista 52 prosenttia suhtautuu optimistisesti tulevaisuuteen, on alle 34-vuotiaista optimistisia vain 24 prosenttia.

83 prosenttia vastaajista katsoo poliittisen eliitin pettäneen kansan. Vain kuusi prosenttia briteistä uskoo poliitikkojen ymmärtävän kansaa. Peräti 75 prosenttia BritainThinksin tekemään mielipidetiedusteluun vastanneista katsoo, ettei maan politiikka toimi kuten sen pitäisi.

EU-eron kannattajia kyltteineen ja lippuineen.
Britannian EU-eron kannattajat vaativat poliitikkoja täyttämään lupauksensa erosta. Kuva on otettu Lontoossa helmikuussa 2019.Vickie Flores / EPA

86 prosenttia vastaajista katsoo Britannian tarvitsevan nyt vahvaa johtajaa enemmän kuin koskaan, mutta vain 21 prosenttia uskoo seuraavan pääministerin olevan sellainen. Maan konservatiivipuolue valitsee parhaillaan seuraajaa erostaan ilmoittaneelle Theresa Maylle. Gallupin mukaan 52 prosenttia briteistä uskoo Boris Johnsonin nousevan seuraavaksi pääministeriksi.

73 prosenttia vastaajista uskoo Britannian muuttuneen muiden maiden silmissä naurettavaksi. Britannian EU-eron toteutumiseen uskoo 58 prosenttia vastaajista.

"Täysin poikkeuksellinen tulos"

Mielipidetutkija Deborah Mattinson pitää tulosta täysin poikkeuksellisena. Hän kertoo Guardianin haastattelussa, ettei ole 80-luvulla alkaneen uransa aikana kertaakaan aiemmin törmännyt yhtä synkkään tunnelmaan vastaajien keskuudessa.

– Kielteisiä ilmauksia suorastaan tulvii. Rikki, surullinen, huolestunut, vihainen, kuvailee Mattinson vastaajien Britannian tilanteesta käyttämiä sanoja.

Brexitin vastustaja lippuineen ja kyltteineen.
Brexitin vastustajan mielestä EU-ero on sama asia kuin ampuisi itseään jalkaan. Kuva on otettu Lontoossa maaliskuussa 2019.Will Oliver / EPA

Kysyttäessä tulevaisuudesta, olivat vastaajien eniten käyttämät sanat huolestunut ja epävarma.

Ihmiset ovat huolissaan niin terveydenhoitojärjestelmän alasajosta, opettajapulasta, työllisyydestä kuin yhteisöjen romahtamisestakin. Kaksi kolmesta vastaajasta on huolestunut köyhyyden ja asunnottomuuden lisääntymisen vuoksi.

Omaan elämäänsä tyytyväisimpiä ovat keskiluokkaan ja ylempään keskiluokkaan kuuluvat. Tyytymättömimpiä ovat puolestaan työväenluokkaan kuuluvat ja työelämän ulkopuolella olevat. Kun ylemmissä sosiaaliluokissa positiivisesti elämäänsä suhtautuu 72 prosenttia, on vastaava luku alemmissa sosiaaliluokissa 57 prosenttia.

Brexit-taistelun positiivisiin puoliin voinee laskea sen, että vastaajista 40 prosenttia kertoo kiinnittäneensä kesän 2016 EU-kansanäänestyksen jälkeen enemmän huomiota politiikkaan. 18–24-vuotiaista poliittista aktiivisuuttaan on lisännyt peräti 50 prosenttia.

BritainThinksin tekemään mielipidekyselyyn vastasi yli 2 000 ihmistä.

Lisää aiheesta:

Brittikonservatiivien ensimmäinen johtajaäänestys: Boris Johnson ykkösenä

Britannian konservatiivipuolueen ennakkosuosikki Boris Johnson avasi kampanjansa – "Brexitin jälkeen on lisättävä kauppaa Eurooppaan"

Brittikonservatiivit tunnustavat kilvan huumekokeilujaan: "Taisin juoda kannabislassin reppureissulla", "Sain kokaiinia, mutta aivastin sen pois"

Lue seuraavaksi