Sähkökatko pimensi Argentiinan ja Uruguayn – "Jos nyt olisi arkipäivä, olisi kaaos"

Sähkökatko sai alkunsa Argentiinan sähköverkon viasta, mutta tarkempaa syytä tapahtuneelle ei vielä tiedetä.

sähkökatkot
Näkymä kadulta Buenos Airesista sähkökatkoksen aikana sunnuntaina.
Näkymä kadulta Buenos Airesista sähkökatkoksen aikana sunnuntaina.Alejandro Pagni / AFP

Poikkeuksellisen laaja sähkökatko on iskenyt Argentiinaan ja Uruguayhin. Argentiinalaisen sähköyhtiön Edesurin Twitter-viestin mukaan sähköt katkesivat sunnuntaiaamuna koko Argentiinassa ja Uruguayssa.

Sähkökatko sai alkunsa Argentiinan sähköverkon viasta, mutta tarkkaa syytä tapahtuneelle ei vielä tiedetä.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu viestejä sähkökatkon ulottumisesta myös Brasilian, Paraguayn ja Chilen alueille. Brasilian ja Chilen viranomaiset ovat kuitenkin kiistäneet, että maiden alueella olisi katkoksia.

Uutistoimisto AFP:n Twitterissä julkaisema video näyttää sähkökatkon pimentämän Uruguayn pääkaupungin Montevideon.

Sähkökatko vaikuttaa kymmenien miljoonien ihmisten elämään. Argentiinan median mukaan sähköt katkesivat aamuseitsemän jälkeen paikallista aikaa pysäyttäen muun muassa junaliikenteen. Lentoliikenteen raportoidaan sen sijaan toimivan normaalisti.

Argentiinalainen vesiyhtiö on kehottanut asiakkaitaan vähentämään vedenkäyttöä, sillä sähkökatko vaikuttaa myös vesilaitoksen toimintaan.

"Jos nyt olisi arki, olisi kaaos"

Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin katujen raportoidaan olevan tavallista hiljaisempia.

– Jos nyt olisi arkipäivä, olisi kaaos, toteaa buenosairesilainen Silvio Ubermann.

Argentiinassa järjestetään tänään paikallisvaalit ja äänestyspaikoilta tulleiden raporttien mukaan ihmiset ovat äänestäneet muun muassa kännyköiden valossa.

Argentiinan viranomaisten mukaan sähköjen palauttaminen on aloitettu ja paikoin siinä on jo onnistuttu. Työn arvioidaan kestävän useita tunteja. Uruguayssa on saatu palautettua sähköt osaan katkoksista kärsineistä alueista.

Sähköyhtiön tiedottaja Alejandra Martínez sanoo New York Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei yhtä laajaa sähkökatkoa ole tapahtunut koskaan aikaisemmin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters