Espanjassa lyödään jälleen päätä seinään – pääministeri ei löydä hallituskumppaneita ja vähemmistöhallituksenkin muodostaminen takkuaa

Hallituksen muodostamista vaikeuttavat poliittinen perinne, paikallis- ja aluevaalien tulos sekä Katalonian kriisi.

Espanja
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez kesäkuussa 2019.
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez kesäkuussa 2019.Domenic Aquilina / EPA

BARCELONA Pääministeri Pedro Sánchezin sosialistipuolue voitti niukasti huhtikuiset parlamenttivaalit. Hallituksen muodostaminen Espanjassa on kuitenkin jälleen osoittautunut hankalaksi, sillä sosialistipuolue ei saanut ehdotonta enemmistöä eikä Espanjassa ole totuttu koalitiohallituksiin.

Pääministeri Pedro Sánchez on neuvotellut sekä oikeisto- että vasemmistopuolueiden kanssa, mutta todennäköisimmältä vaihtoehdolta näyttää vähemmistöhallitus.

Sánchez tarvitsee kaikesta huolimatta kuitenkin muiden puolueiden tuen tai edessä ovat jälleen uudet vaalit.

Parlamentti äänestää Sanchezin ajaman hallituksen luottamuksesta. Jos Sánchez ei saa ensimmäisessä äänestyksessä ehdotonta enemmistöä taakseen, uusintaäänestyksessä riittää pelkkä enemmistö.

Yle listasi kolme Espanjan politiikan solmukohtaa, jotka vaikeuttavat hallitusneuvotteluja.

1. Hallituskumppanien puute

Luonnollisin hallituskumppani sosialisteille olisi vasemmistolainen Podemos-puolue. Puolue kärsi kuitenkin tappion sekä parlamentti- että eurovaaleissa, minkä vuoksi oikeisto vastustaa sen nousemista hallitukseen.

Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias on luottavainen ministerinsalkkujen suhteen vaalituloksesta huolimatta.

Vasemmistolaisen Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias.
Vasemmistolaisen Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias.Zipi / EPA-EFE

– Oikeisto muodostaa koalitiohallituksia viidessä minuutissa. Siksi vasemmistokoalitio on kaikkein edistyksellisin hallitusvaihtoehto, Iglesias totesi sunnuntaina El Pais -lehden haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Muut hallituskumppanit ovat vähissä. Sánchez on yrittänyt neuvotella myös oikeistopuolue Ciudadanosin kanssa laihoin tuloksin. Mahdollista on kuitenkin, että oikeisto asettuu Sánchezin tueksi, jotta uudet vaalit voidaan välttää.

2. Katalonian kriisi

Huhtikuisissa parlamenttivaaleissa viisi Katalonian vangittua itsenäisyysjohtajaa valittiin parlamenttiin ja lisäksi Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ja varajohtaja Oriol Junqueras nousivat EU-parlamenttiin.

Separatistijohtajat eivät kuitenkaan voi ottaa parlamenttipaikkoja vastaan. Maanpaossa Belgiassa elävä Puigdemontin pitäisi tulla Espanjaan vannomaan virkavalansa, ja hänet tultaisiin todennäköisesti pidättämään.

Katalonian kriisi sai alkunsa jo pitkään jatkuneista itsenäistymispyrkimyksistä, jotka kulminoituivat vuonna 2017 järjestettyyn laittomaan itsenäisyysäänestykseen ja sitä seuranneeseen yksipuoliseen itsenäisyysjulistukseen.

Separatistijohtajat ovat olleet yli vuoden tutkintavankeudessa ja oikeudenkäynti heitä vastaan päättyi viime keskiviikkona. Tuomioita saadaan odotella pitkälle syksyyn.

YK on tuominnut raportissaan (siirryt toiseen palveluun) kolmen itsenäisyysjohtajan pidätyksen ja pyytää Espanjaa vapauttamaan heidät. Espanja ei kuitenkaan ole reagoinut pyyntöön.

Toisin kuin edeltäjänsä Mariano Rajoy, Sánchez on pyrkinyt neuvottelemaan Katalonian separatistien kanssa. Itsenäisyyttä tai äänestystä siitä Sánchez ei kuitenkaan olisi sallimassa, sillä itsenäisyysäänestys on Espanjan perustuslain vastainen.

Katalonian entinen pääministeri Carles Puigdemont Sloveniassa toukokuussa 2019.
Katalonian entinen pääministeri Carles Puigdemont Sloveniassa toukokuussa 2019.Antonio Bat / EPA

Katalaanit ovat painostaneet Sánchezia muuttamaan perustuslakia, johon ei ole kajottu kertaakaan sen jälkeen, kun Espanjasta tuli demokratia diktaattori Francisco Francon ajan jälkeen.

Erityisesti oikeistopuolueet kuitenkin vastustavat kaikenlaisia myötämielisiä eleitä Katalonian suhteen. Ensimmäistä kertaa parlamenttiin noussut, äärioikeistolaiseksi luonnehdittu Vox-puolue keräsi kannatusta juuri raivokkaalla Espanjan yhtenäisyyden puolustamisella.

Pedro Sánchezin tilanne on hankala, sillä hän saattaa tarvita hallituksensa tueksi myös Katalonian separatistipuolueita, jotka yrittävät kiristää häneltä myönnytyksiä tuen saamiseksi.

Kaikenlaiset myönnytykset toisivat Sánchezille kuitenkin epäluottamuslauseen. Siksi pääministeri on yrittänyt hakea tukea ennen kaikkea muilta puolueilta ja välttää riippuvuutta separatisteista.

3. Alue- ja paikallisvaalien tulos

Parlamentti ja EU-vaaleissa tappion kärsinyt oikeistopuolue Partido Popular on vahvistunut EU-vaalien kanssa samaan aikaan pidettyjen alue- ja paikallisvaalien seurauksena.

Vaikka sosialistit saivat paremman tuloksen myös näissä vaaleissa, puolueen muodostama koalitio Ciudadanosin ja Vox-puolueen kanssa vahvistaa oikeiston asemaa monilla alueilla ja vaikuttaa myös hallitusneuvotteluihin.

Kolme oikeistopuoluetta saattavat tehdä yhdessä päätöksen myös siitä, tukevatko ne Sánchezin hallitusta. Partido Popular on jo aiemmin linjannut, että se ei tue Sánchezin hallitusta missään tilanteessa.

Mikäli Sánchez ottaa Podemosin mukaan hallitukseen, tukea tuskin on luvassa muiltakaan.

Silloin luvassa ovat neljännet vaalit sitten vuoden 2015 jälkeen.