1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing

Boeingin pääjohtaja: meidän olisi pitänyt olla avoimempia viestinnässämme

Ohjaamon varoitusjärjestelmän ongelmista tiedettiin Boeingilla jo vuonna 2017.

Boeing
Pelastustyöntekijöitä Ethiopia Airlinesin koneen maahansyöksypaikalla.
Pelastustyöntekijöitä Ethiopia Airlinesin koneen maahansyöksypaikalla.EPA

Boeingin pääjohtaja Dennis Muilenburg myöntää, että yhtiö teki virheen Boeing 737 Max -konetyypin ohjaamon varoitusjärjestelmän ongelmien käsittelyssä. Järjestelmä ei toiminut niin kuin sen piti ja yhtiön insinöörit havaitsivat ongelmat jo vuonna 2017.

Pääjohtajan mukaan myöskään yhtiön viestintä ei ole ollut riittävän avointa, eikä varoitusjärjestelmän ongelmista tiedotettu ajoissa viranomaisille ja lentoyhtiöille.

Varoitusjärjestelmän piti informoida ongelmista sakkauksenestojärjestelmässä, jonka virheellisen toiminnan arvellaan johtaneen kahteen tuhoisaan lento-onnettomuuteen viiden kuukauden sisällä. Jälkimmäinen onnettomuus tapahtui Etiopiassa 10. maaliskuuta ja siinä kuoli 157 ihmistä.

Max-koneet ovat olleet sen jälkeen maailmanlaajuisesti lentokiellossa jo yli kolmen kuukauden ajan.

Muilenburg puhui Pariisin ilmailunäyttelyssä ja aiheesta uutisoi muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Pääjohtaja uskoo, että 737 Max -koneille saadaan lentolupa vielä tämän vuoden aikana.

– Käytämme ongelmien korjaamiseen niin paljon aikaa kuin on tarpeen, jotta Max-koneet ovat turvallisia, Muilenburg kertoi toimittajille.

Boeingilla ohjaamon varoitusjärjestelmän ongelmat havaittiin jo vuonna 2017. Yhtiö kertoi niistä Yhdysvaltain ilmailuviranomaiselle (FAA) Indonesiassa vuoden 2018 syksyllä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.

Tähän asti Boeing on kertonut, että yhtiön johto sai tiedon ongelmista vasta Etiopian onnettomuuden jälkeen.

Aiheesta lisää:

WSJ: Boeing 737 MAX -koneen virallinen turvallisuusarvio tukeutui Boeingin omiin arvioihin

NYT: Yhdysvaltalaislentäjät vaativat Boeingin turmakonemallin korjaamista ennen Etiopian lentoturmaa – yhtiön johto kieltäytyi

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi