Britannian konservatiivien johtajaehdokkaat väittelyssä – Johnson ei ilmestynyt paikalle

Vain yksi viidestä puheenjohtajaehdokkaasta oli valmis viemään sopimuksettoman EU-eron läpi vastoin parlamentin kantaa.

Konservatiivipuolue (Britannia)
Kuvassa vasemmalta Michael Gove, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Dominic Raab ja Rory Stewart
Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajaehdokkaat väittelyssä. Kuvassa vasemmalta Michael Gove, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Dominic Raab ja Rory Stewart. Boris Johnson ei osallistunut väittelyyn.Tim Anderson / EPA

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat eilen sunnuntai-iltana Channel 4 -TV-kanavan väittelyyn. Tapahtumasta kertovat Britannian tiedotusvälineet, muiden muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Mukana oli viisi ehdokasta. Eniten kannatusta saanut ehdokas Boris Johnson ei osallistunut tapahtumaan. Hän oli aiemmin sanonut, että kuuden ehdokkaan väittelyt voivat olla "melko kakofonisia".

Johnson aikoo osallistua seuraavaan väittelyyn huomenna tiistaina, kun ehdokkaista vähiten kannatusta saanut on pudonnut pois.

Johnsonin poisjäänti kirvoitti piikikkäitä kommenteja vastaehdokkailta.

– Jos hänen taustatiiminsä ei päästä häntä keskustelemaan viiden melko ystävällismielisen kollegan kanssa, kuinka hän sitten pärjäisi 27 EU-maan kanssa, kyseli ulkoministeri Jeremy Hunt.

Keskustelussa nousivat esiin Britannian sosiaaliturvajärjestelmän ja koulutoimen ongelmat. Hunt nosti esiin huomion, että neljännes maan alakoulun läpikäyneistä ei osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa.

Ympäristö-, ravinto- ja maalaisasiain ministeri Michael Gove toi esiin erityistukea tarvitsevat lapset sekä yliopistoista valmistuvat nuoret, jotka ovat joutuneet ottamaan runsaasti opintovelkaa..

Eniten puhetta oli Britannian EU-erosta. Kaikki ehdokkaat totesivat, että ero ilman sopimusta ei ole toivottavaa.

Entinen brexit-ministeri Dominic Raab joutui muiden ehdokkaiden arvostelun kohteeksi todettuaan, ettei sulkisi pois mahdollisuutta, että hän pääministerinä keskeyttäisi parlamentin toiminnan, jos se estäisi sopimuksettoman EU-eron lokakuun lopussa.

– Sinä et toteuta demokratiaa hylkäämällä demokratian. Me emme ole valmitsemassa diktaattoria vaan pääministerin, totesi sisäministerinä toimiva Sajid Javid.

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtaja nousee myös maan pääministeriksi.

Lue lisää:

Brittikonservatiivien ensimmäinen johtajaäänestys: Boris Johnson ykkösenä

Konservatiivit aloittivat pudotuspelinsä Britannian pääministeristä – Nyt kymmenestä on jäljellä seitsemän