Lojuuko varastossasi vanha sohva tai pyykkikone? Uusi sovellus auttaa löytämään romulle hakijan

Neljän alueen asukkaat voivat nyt käyttää palvelua, jonka tarkoitus on auttaa kuluttajia pääsemään eroon romuista ja kierrätysyrityksiä saamaan rahanarvoista materiaalia.

kierrätys
Kodinkoneita kierrätyskontissa.
Kuluttajalle käyttökelvoton romu voi olla rahanarvoista materiaalia kierrätysyritykselle.Petri Lassheikki / Yle

Uusi verkkosovellus etsii kuluttajille mahdollisuuksia päästä eroon kierrätettävästä tavarasta. Lahden ammattikorkeakoulussa kehitetyssä Resell-palvelussa asiakas voi selvittää, miten ja millä hinnalla esimerkiksi käyttökelvon kodinkone tai huonekalu on mahdollista saada kierrätykseen.

Sovelluksessa on mukana kierrätysalan yrityksiä. Yritykset antavat tarjouksensa tavaran noutamisesta, kun asiakas on syöttänyt palveluun tiedon hakupaikasta, ajankohdasta ja tavarasta.

Kännykällä ja nettiselaimella toimivaa palvelua kokeillaan kesän aikana Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Lounais-Suomessa sekä pääkaupunkiseudulla.

Resell-hankkeen projektipäällikkö Niklas Kaikosen mukaan moni yritys lähti mielellään mukaan testivaiheeseen, ja osa on kertonut haluavansa mukaan, jos palvelu toimii hyvin.

– Kaikki tiedostavat, että palvelulle on tarvetta, mutta palvelut ja palveluntarjoajat eivät löydä toisiaan, Kaikonen kertoo.

Elokuun 2019 loppuun kestävässä kokeiluvaiheessa halutaan varmistaa, että Resell-malli toimii ja että sille on todella kysyntää. Sen jälkeen on mahdollista, että hankkeesta syntyy liiketoimintaa, eli palvelun pyörittämistä jatkaa uusi yritys.

Resell on Lahden ammattikorkeakoulussa ensimmäinen niin kutsuttu TUTLI-hanke, jossa valmistellaan uutta liiketoimintaa tutkimuksen pohjalta. Hanketta rahoittaa Business Finland.

Voit kuunnella Yle Areenassa, mitä projektipäällikkö Nikolas Kaikonen kertoi Resell-sovelluksesta Yle Lahden haastattelussa marraskuussa 2018.