1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kyberhyökkäys

NYT: USA lisää kyberhyökkäyksiä Venäjän sähköverkkoon – Venäläiset uutistoimistot vahvistavat tiedot iskuista

Osittain tarkoitus on antaa Venäjälle varoitus, osittain olla valmiina, jos maiden välille puhkeaa konflikti, The New York Timesin lähteet sanovat.

Kuvituskuvaa. Ylikkälän sähköasema. Kuva: Fingrid

The New York Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvallat on lisännyt Venäjän sähköverkkoon kohdistuvia kyberhyökkäyksiä.

Nykyiset ja entiset virkamiehet kertovat nimettöminä lehdelle, että Yhdysvaltain kyberstrategia on muuttunut myös entistä aggressiivisemmaksi.

Kun Yhdysvallat aikaisemmin ujutti Venäjän sähköverkkojärjestelmiin lähinnä vakoiluohjelmia, nyt sinne asennetaan myös haittaohjelmia, jotka voisivat aktivoituina rampauttaa järjestelmän.

Osittain tarkoituksena on antaa Venäjälle varoitus, osittain olla valmiina kyberiskuun, jos konflikti puhkeaa, lähteet sanovat.

Entistä aggressiivisemman strategian puolestapuhujat katsovat, että strategialla vastataan jälkijunassa kotimaan turvallisuusministeriön ja liittovaltion poliisin FBI:n varoituksiin. Niiden mukaan Venäjä on ujuttanut Yhdysvaltain järjestelmiin haittaohjelmia, jotka voisivat sabotoida voimaloita, kaasu- ja öljyputkia tai vesivarastoja, jos maiden välille puhkeaisi konflikti.

Yhdysvaltain uusi strategia kuitenkin myös uhkaa kiihdyttää Washingtonin ja Moskovan välistä digitaalista kylmää sotaa, The New York Times huomauttaa.

Venäläismediat: Venäjä on paljastanut Yhdysvaltain kyberhyökkäyksiä

Tänään maanantaina venäläiset uutistoimistot kertoivat maan paljastaneen ja estäneen Yhdysvaltain toteuttamia kyberhyökkäyksiä Venäjän infrastruktuuria kohtaan.

RIA- ja Tass-uutistoimistojen tiedot perustuvat nimettömään venäläislähteeseen.

Niiden mukaan kyberhyökkäysten kohteena ovat olleet muun muassa liikenne, pankit ja energiantuotantolaitokset.

"Trumpille ei kerrottu yksityiskohtia"

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin kyberosasto sai viime vuonna uusia valtuuksia kyberiskuihin, eikä sen tarvitse pyytää kaikille toimille presidentin hyväksyntää.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja John R. Bolton sanoi viime tiistaina, (siirryt toiseen palveluun) että Yhdysvallat laajentaa kyberoperaatioidensa toiminta-aluetta. Tällä halutaan viestiä Venäjälle ja kaikille Yhdysvaltoja vastaan kyberoperaatioihin ryhtyville, että nämä joutuvat maksamaan toiminnastaan, Bolton sanoi.

Kaksi The New York Timesin virkamieslähdettä arvelee, ettei presidentti Donald Trumpille ole kerrottu yksityiskohtia operaatioista Venäjän sähköverkkoa vastaan. Heidän mukaansa Trumpin pelätään saattavan perua operaatiot tai keskustelevan niistä ulkomaiden edustajien kanssa. Trump paljasti toissa vuonna (siirryt toiseen palveluun) Venäjän ulkoministerille arkaluonteista tietoa Syyria-operaatiosta.

Trump hyökkäsi Twitterissä The New York Timesin artikkelia vastaan. Trumpin mukaan kybertoiminnasta kertominen on maanpetos eivätkä artikkelin tiedot ole totta.

The New York Times oli kuitenkin etukäteen kysynyt Kansallisen turvallisuuden neuvostolta, huolestuttaako artikkeli sitä turvallisuuden kannalta. Neuvosto ei kommentoinut artikkelin yksityiskohtia, mutta sanoi, että ei huolestuta.

The New York Times arvelee, että Yhdysvallat jopa toivoo Venäjän huomaavan osan sen kyberoperaatioista.

Miten syvällä USA on Venäjän sähköverkossa?

Toistaiseksi ei ole mitään todisteita siitä, että Yhdysvallat tai Venäjä olisivat aiheuttaneet toisilleen sähkökatkoja. Ei ole myöskään tiedossa, miten syvälle Venäjän sähköverkkoon Yhdysvallat on tunkeutunut.

Yhdysvalloissa on saatu runsaasti tietoja Venäjän tunkeutumisesta maan infrastruktuuriin. Kun venäläiset hakkerit onnistuivat (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2008 tunkeutumaan Pentagonin järjestelmään, Yhdysvallat perusti kyberkomentokeskuksen.

Vuodenvaihteessa 2015–2016 hakkerit onnistuivat katkaisemaan Ukrainasta sähköt joksikin aikaa tunkeutumalla maan kantaverkkoyhtiön järjestelmään. Kyberiskusta syytettiin Venäjää. (siirryt toiseen palveluun) Tapausta tutkineet yhdysvaltalaiset asiantuntijat tulivat siihen tulokseen, että sama venäläinen tiedusteluyksikkö oli tunkeutunut myös Yhdysvaltain sähköverkkoon.

Lue myös:

Yksittäinen vika ei kaada suomalaista sähkönjakelujärjestelmää – Etelä-Amerikan kaltainen blackout olisi mullistus

Kyberhyökkäyksen jälkien siivous jatkuu – Lahden kaupungin palveluissa katkoksia myös alkuviikosta

Lahden troijalaishyökkäys ei tullut yllätyksenä, sillä kuntien tietoturvassa on puutteita – "Joissain kunnissa piilee vakava peiliin katsomisen paikka"