1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kokkolan 400-vuotisjuhlaan tarjolla jo kymmeniä tapahtumia

Ruotsin kuninkaalliset eivät ole vielä kertoneet, ottavatko he kutsun vastaan.

Kokkola
Kuvassa Kokkolan vaakuna
Heini Holopainen / Yle

Kokkolan 400-vuotisjuhlavuodelle on ideoitu jo noin 70 tapahtumaa tai suurempaa kokonaisuutta. Yksittäisinä tapahtumina laskettuna niitä on jo satakunta.

Ideoita on pyydetty kuntalaisilta, ja niitä tulee parin viikkovauhtia. Suurin osa on vielä sen verran vaiheessa, ettei niistä haluta paljon huudella, sanoo juhlavuoden koordinaattori Sonja Remell.

Merkkipaalun on tarkoitus näkyä läpi vuoden, mutta eniten halua tapahtumien järjestämiseen on toukokuusta syyskuuhun.

Juhlavuonna halutaan erityisesti matalan kynnyksen tilaisuuksia. Sellaisia ovat esimerkiksi jo suunnitellut remontoidun kaupungintalon avoimet ovet alkuvuodesta ja ehostettavan Meripuiston avajaiset ja kansalaispiknik syyskuussa.

Kokkola on kutsunut paikalle myös Ruotsin kuninkaalliset, mutta tietoa heidän saapumisestaan ei ole saatu. Ensimmäinen yhteys otettiin jo yli vuosi sitten. Sittemmin Kokkola ja Uusikaarlepyy ovat lähestyneet hovia yhteiselle kirjeellä: ne juhlivat 400-vuotissyntymäpäiväänsä samana päivänä ja ovat laatineet jopa suunnitelman siitä, miten molemmissa paikoissa vierailu sujuisi aikataulullisesti kätevästi.

Oranssit liput jo saloissa

Kokkola400-verkkosivut on jo avattu, ja juhannuksen jälkeen alkaa juhlavuoden tuotteiden myynti Taito-shopissa.

Kukkaistutukset rehevöityvät jo tänä vuonna entisestään. Ensi vuonna erityisesti kukitetaan puistoja ja patsaita. Valkoinen ja oranssi väritys näkyvät kukkaloistossa. Samalla valaistussuunnitelmalla kaunistetaan pimeneviä syysiltoja.

Kokkolassa liehuvat jo 400-vuotisjuhlaliput. Niiden oranssi väri on juhlailmeen suunnitelleen graafikko Elina Warstan näkemyksestä: siinä sekoittuvat kaupungin vaakunan punainen ja keltainen. Toisaalta kaupunkikuvassa näkyy Warstan mukaan paljon terrakottaa.