Hyppää sisältöön

Savolaista ruokakulttuuria tehtiin tutuksi virtuaalilounaalla – "Helteen keskellä näkymä jäiselle Kallavedelle oli fantastinen"

Pohjois-Savoon myönnettiin European Region of Gastronomy -tunnustus vuonna 2017. Ensi kesänä alkavaan juhlavuoteen laaditaan parhaillaan ohjelmaa.

Idea syntyi Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertasen ja keittiömestarin pika-aivoriihessä, kun he miettivät varjotapahtumaa Design Week Kuopiolle. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Vuoden kuluttua Pohjois-Savossa juhlitaan ensimmäistä Suomelle myönnettyä eurooppalainen ruokamaakunta -tunnustusta. Juhlavuosi kestää kesästä kesään eli alkaa kesän 2020 alussa ja päättyy kesän 2021 lopussa.

Vuoden ohjelmaa suunnitellaan parhaillaan ja tavoitteena on, että se on valmis tämän vuoden loppuun mennessä. Erityisesti ravintoloitsijat ja keittiömestarit ovat olleet kehittämässä erilaisia ohjelmanumeroita.

Yksi niistä on Ravintolamestareiden virtuaalilounas, jota toimitusjohtaja Eeva Mertanen kutsuu laajennetuksi lounaaksi kaikille aisteille.

– Tuoksu, maku ja kaikki mikä näkyy virtuaalilaseista kohtaa annoksen kanssa, Mertanen selittää.

Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lounaalla nautitaan kuusella savustettua hirvimakkaraa ja puolukkaa, tilaan tulee savun tuoksua.

Virtuaalilounas syötiin tänään toista kertaa. Lounas toteutetaan yhdessä 3D Talon kanssa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Virtuaalilounaan kokivat myös Kuopiossa koolla olleet eurooppalainen ruokamaakunta verkoston jäsenet.

Viiden ruokalajin menu alkoi annoksella, johon kuului rapeaa perunaa, muikun mätiä ja pikkelisipulia.

IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) puheenjohtaja Diana Dodd kuvaili virtuaalilasit koettua makuelämystä ihmeelliseksi. Kalan maku tuntui voimakkaalta.

– Helteen keskellä näkymä jäiselle Kallavedelle oli fantastinen, Dodd sanoo.

Aitous on myös vastuullisuutta

Eurooppalainen ruokamaakunta -tunnustuksen juhlavuosi edellyttää kaikilta mukana olevilta tahoilta vastuullista toimintaa. Vain kriteerit täyttävä yhteistyökumppani saa käyttöönsä European Region of Gastronomy logon.

Pro Agria Pohjois-Savon kansainvälisen toiminnan johtaja Ilona Sares painottaa, että myös aitous on vastuullisuutta. Tunnustuksen myöntänyt verkosto totesi käydessään alueella ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten, kuinka savolainen luonto ja sen antimet ovat olleet tähän saakka tarkkaan varjeltu salaisuus.

– Nyt on aika räjäyttää pankki, Sares toteaa.

Nyt on myös aika kertoa tarinoita ruoasta. Esille halutaan kalastajat, viljelijät ja ruoan valmistavat ammattilaiset.

Näitä tarinoita tallentavat jo kansainväliset toimittajat ja bloggaajat, jotka ovat vierailleet maakunnassa. Tavoitteena on, että jutut julkaistaan ensi keväänä, kun ihmiset kautta Euroopan tekevät lomasuunnitelmiaan.

Ruokamatkailu on edelleen nosteessa. Pohjois-Savoon myönnetty tunnustus kiinnostaa myös muualla Suomessa. Yhteydenottoja on tullut Oulun seudulta, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta.

Myös Diana Dodd painottaa, että Kuopiolla on nyt loistava tilaisuus tehdä oman maakunnan ruokakulttuuria tunnetuksi.

– Nyt on mahdollista saada lisää turisteja Kuopioon kuluttamaan enemmän rahaa ja nauttimaan kokemuksista.

IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) puheenjohtaja Diana Dodd on sitä mieltä, että pysyvää turismia voi rakentaa myös ruokakulttuurin varaan. Kuva: Antti Karhunen / Yle
.
.