Taksamittarit halutaan taas pakollisiksi kaikkiin takseihin – Taksiliitto: "Alalla esiintyy veronkiertoa"

Taksiyhtiöiltä saatavat verotulot ovat hiipuneet samaan aikaan, kun asiakasmäärät ovat kasvaneet.

taksiliikenne
Poliisi, veroviranomaiset ja Trafi tarkastivat Kuopiossa takseja.
Taksien toimintaa valvottiin viime viikolla tehostetusti kolmen viranomaisen yhteistyönä.Toni Pitkänen / Yle

Harmaan talouden epäillään lisääntyneen sen jälkeen, kun uusi taksilaki astui voimaan viime vuoden heinäkuussa. Lain myötä esimerkiksi taksamittarin käyttö takseissa muuttui vapaaehtoiseksi.

Nyt taksamittarit halutaan takaisin kaikkiin takseihin. Hallitusohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) on mainittu taksiliikenteen tarvitsevan korjauksia muun muassa harmaan talouden torjunnan takia.

Suomen taksiyrittäjiä edustavasta Taksiliitosta sanotaan, että taksamittarit olisivat rehellisen, kilpailullisen liikenteen ainoa lähtökohta.

Mittaripakkoa perustellaan muun muassa sillä, että ilman taksamittareita autoissa ei ole minkäänlaisia kassakoneita, jotka keräisivät tietoja verotusta varten. Mittarittomien taksien kirjanpito perustuukin lähinnä kuljettajan omaantuntoon.

– On mahdotonta kilpailla tilanteessa, jossa osa yrittäjistä maksaa veronsa ja osa ei, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen linjaa.

Hän huomauttaa, että samalla kun taksikyytien kysyntä on kasvanut ja asiakkaita on enemmän kuin ennen, ovat alalta saatavat verotulot laskeneet.

– Veronkiertoa näyttäisi jossain määrin tapahtuvan. Esimerkiksi viime joulukuussa taksialan liikevaihto laski 5,6 prosenttia, vaikka kyytien kysyntä on pysynyt ennallaan ellei kasvanut, Koskinen sanoo.

Asiakas, pyydä kuittia

Taksamittarit saavat kannatusta myös Kuopion torilta tavoitetulta taksiyrittäjältä.

– Pakolliset mittarit olisivat askel parempaan suuntaan. Vaikka suuri osa yrittäjistä maksaa veronsa, on olemassa ryhmä, joka toimii toisin, hän tiivistää.

Koskinen sanoo harmaan talouden kukoistavan etenkin öisin ja suurten tapahtumien yhteydessä, kun liikenteessä on paljon asiakkaita.

– Tällöin moni asiakas tykkää maksaa taksin käteisellä, koska se on nopeaa ja vaivatonta. Käteiskaupassa on olemassa riski, että rahat päätyvät kuljettajan omaan taskuun, vaikka ne kuuluisi merkitä kirjanpitoon, Koskinen toteaa.

Taksien asiakkaille hänellä on yksi, selkeä neuvo:

– Asiakkaan pitää aina pyytää kuitti, olipa ostamassa mitä palvelua tahansa. Tämä koskee erityisesti taksipalveluita. Se on askel siihen suuntaan, että yritykset hoitaisivat talouspuolensa kunnolla, Koskinen tuumaa.

Taksien toiminta oli erityissyynissä viime viikolla, kun viranomaiset tekivät lukuisia täsmäiskuja Kuopion alueen takseihin. Tehovalvonnan tuloksista voit lukea tästä jutusta.

Juttua tarkennettu 18.6.2019 klo 9:10: Otsikossa kerrottiin aluksi, että hallitus esittää taksamittareita pakollisiksi. Hallitusohjelmassa on kirjaus harmaan talouden torjunnasta taksialalla, mutta varsinaista esitystä aiheesta ei ole tehty.