Abortin puolustaminen on elämän suojelua, sanoo feministi Minja Koskela – "Oikeuden rajoittaminen tuntuu siltä kuin joku potkisi munasarjoille"

Koskela toivoo, että aborttikeskustelussa muistettaisiin faktat ja se, että mahdollisuus lailliseen aborttiin säästää henkiä.

8 minuuttia
Minja Koskela
Yhdysvalloissa useampi osavaltio on kiristänyt aborttilakejaan. Samansuuntaista kehitystä on nähtävissä muuallakin, siksi meidän pitää kiinnostua aiheesta, sanoo tutkija, feministi Minja Koskela.

Yhdysvaltojen Alabamassa säädettiin toukokuussa laki (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan raskautta ei saisi keskeyttää edes raiskauksen tai insestin vuoksi. Laki, joka ei vielä ole tullut voimaan, on Yhdysvaltojen tiukin.

Moni osavaltio on myös kiristänyt aborttilakejaan, niin että raskauden keskeyttäminen on laitonta esimerkiksi kuuden raskausviikon jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Näin siitäkin huolimatta, että liittovaltiotasolla abortin kieltäminen on laitonta.

Tutkija, feministi Minja Koskelan mielestä Yhdysvaltain kiristyvästä aborttilainsäädännöstä pitääkin välittää Suomessa asti.

– Yhdysvalloissa keskustelu on selvästi tapetilla, mutta jos katsotaan vuotta 2018, niin pelkästään silloin on käyty aborttikamppailuja myös Puolassa, Irlannissa ja Argentiinassa, Koskela sanoo.

Mistä kyse?

Koskelan mukaan aborttien vastainen kehitys tuntuu olevan maailmanlaajuinen ilmiö.

– Näen, että se liittyy enemmän konservatiiviseen, oikeistopopulistiseen aaltoon joka meitä jollain tavalla järisyttää ja tuo uudestaan pinnalle sellaisia keskusteluita, joiden kuvittelisi olevan kuopattu vuonna 2019.

Viime viikolla uutisointiin, että Norja kiristää aborttilainsäädäntöään (siirryt toiseen palveluun). Lakia päätettiin kiristää monisikiöraskauksien osittaisten keskeyttämisten osalta.

Samoin uutisointiin kahden liiallista abortti-informaatiota jakaneen berliiniläislääkärin saamista 2 000 euron sakoista. Sakkotuomio johtuu siitä, että Saksassa on yhä voimassa abortin mainostamisen kieltävä laki. Kieltoa rikkovat lääkärit voivat saada sakot tai jopa kaksi vuotta vankeutta.

Kroatiassa, jossa abortti on lain mukaan sallittu, abortin saaminen on yhä vaikeampaa lääkärien kieltäytyessä aborttien tekemisestä (siirryt toiseen palveluun). Italiassa abortin saaminen on tietyissä osissa maata käytännössä mahdotonta (siirryt toiseen palveluun).

Toki Euroopasta löytyy myös maita, joissa suunta on toinen.

Irlanti päätti laillistaa abortin viime vuonna. Aiemmin abortti oli sallittu ainoastaan silloin, jos raskaana oleva nainen oli välittömässä hengenvaarassa.

Kuka ja mitä?

Esikoistietokirjansa Ennen kaikkea feministi juuri julkaissut Koskela keskustelee sosiaalisessa mediassa aktiivisesti feminismistä ja tasa-arvosta sekä kirjoittaa feminististä Bluestocking-blogia (siirryt toiseen palveluun).

Blogissaan Koskela kirjoittaa Alabaman kiristyneestä aborttilainsäädännöstä näin: "Alabamassa 25 valkoista, hyvätuloista miestä teki päätöksen, josta kärsivät etupäässä rodullistetut, pienituloiset naiset. Näin abortista – joka on keskeinen osa globaalia seksuaaliterveyttä – ollaan tekemässä luksustuotetta, johon on mahdollisuus vain varakkailla."

Tätä et ehkä tiennyt

Koskela sanoo aborttikysymysten raivostuttavan ja koskettavan – ihan fyysisesti.

– Tuntuu, että aina kun tulee joku kamppailu missä tahansa maassa, viimeisimpänä tämä keskustelu Yhdysvaltain Alabamassa, niin se tuntuu siltä, kuin joku potkisi munasarjoille.

Siksi kirjoittaminen abortista esikoiskirjaan ei ollut Koskelalle kevyttä, päinvastoin.

– Luvun kirjoittaminen oli tosi raskasta, koska jouduin penkomaan sitä puhetta abortin vastustamisesta ja törmäämään kaikkiin niihin epäloogisuuksiin, joita se puhe sisältää, Koskela sanoo.

Kirjaansa varten Koskela kävi läpi lainsäädäntöä Suomessa ja maailmalla. Se, että abortin vastaisten puheiden lukeminen tuntui raskaalta ei yllättänyt häntä. Keskustelun ajankohtaisuus sen sijaan yllätti hieman.

– Konkretisoitui se, miten framilla tämä kysymys jälleen kerran on, vaikka luulisi, että tämä on käyty jo monta kertaa.

Mikä on Koskelan mielestä tärkeintä?

– Toivoisin, että keskustelussa ryhdyttäisiin kuuntelemaan faktoja ja ymmärrettäisiin, että abortin puolustaminen on elämän suojelua, koska se säästää ihmishenkiä.

Minja Koskelaa haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla pääkuvaa.

Katso myös edelliset jaksot tästä.

Lue lisää:

Ylen kysely: Vain 3 prosenttia suomalaisista ei hyväksy aborttia lainkaan – "Meillä on paljon ihmisiä, jotka kannattaisivat nykyistä vapaampaa lainsäädäntöä"

Saksalaisia gynekologeja uhkaa rangaistus, jos he kertovat netissä tekevänsä abortteja – natsiajalta periytyvä pykälä hiertää Saksassa, ja lääkäri Nora Szász kamppailee sen muuttamiseksi

Manilan vauvatehtaassa äitejä on tuplasti enemmän kuin sänkyjä, mutta abortin tehneet uskaltautuvat sairaalaan vasta verta vuotaen

Irlanti ei salli raskaudenkeskeytystä, vaikka sikiön vamma johtaisi varmaan kuolemaan – Aborttimatka Englantiin oli ”elämäni kauhein kokemus”