Sosteri selvittää erikoissairaanhoidon yhteistyötä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa

Selvityksen on tarkoitus valmistua jäsenkunnille käsiteltäväksi syyskuun loppuun mennessä.

Sairaalapalvelut
Sosterin johtja Panu Peitsaro
Sosterin johtaja Panu Peitsaro muistuttaa erikoissairaanhoidon ja keskussairaalan säilymisen olevan iso asia Savonlinnalle.Kati Rantala / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin hallitus on päättänyt käynnistää selvityksen siitä, voisivatko Sosterin jäsenkunnat liittyä erikoissairaanhoidon osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin.

Itä-Savon sairaanhoitopiiriin kuuluvat Enonkoski ja Savonlinna sekä erikoissairaanhoidon osalta Rantasalmi ja Sulkava. Päätökset mahdollisesta liittymisestä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin tekevät jäsenkunnat.

Selvityksen on tarkoitus valmistua jäsenkuntien käsiteltäväksi syyskuun loppuun mennessä.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro kertoo, että analyysi tehdään siitä, mitä erikoissairaanhoidon yhteistyö teknisesti tarkoittaisi ja mitä hyötyjä kahden sairaanhoitopiirin liittämisestä yhteen olisi.

– Hyötyjä tulee sekä potilaisiin liittyvistä toiminnoista että tukipalveluista. Tukipalvelut tarkoittavat esimerkiksi henkilöstö- ja taloushallintoa, sairaalatekniikaa, apteekkia, laitoshuoltoa, laboratoriotoimintoja ja diagnostisia palveluita, Peitsaro selventää.

Tarkoitus turvata Savonlinnan keskussairaalan palvelut

Erikoissairaanhoidon yhdistämisen tavoitteena on turvata Savonlinnan keskussairaalan palvelut.

– Sosteri asetti reunaehdoksi jo ensimmäisessä keskustelussa, että täällä säilyvät ympärivuorokautinen yhteispäivystys, ennalta suunniteltu tai kiireetön leikkaustoiminta sekä sydämen varjoainekuvaukset ja pallolaajennukset, Peitsaro kertoo.

Tällä hetkellä Sosteri ostaa Kuopion yliopistolliselta sairaalalta vaativaa erikoissairaanhoitoa 11 miljoonalla eurolla.

Erikoissairaanhoidon ulkoistuksen valmistelu jatkuu

Sosteri jatkaa myös erikoissairaanhoidon ulkoistamisen valmistelua. Suunnitteilla on ollut yhteisyritys, jonka omistajina olisivat Sosteri ja yksityinen yhtiö.

Päätös valmistelun aloittamisesta tehtiin tammikuussa. Peitsaro sanoo valmistelun jatkuvan täysipainoisesti.

– Alkusyksystä on vielä palvelutuottajaneuvotteluita. Jos tästä selvitystyöstä ei seuraa yhteistyötä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa, niin tarjouspyynnöt lähetetään lokakuussa, hän sanoo..

Keskussairaalan säilyminen tärkeää jo pitkien etäisyyksienkin kannalta

Peitsaro muistuttaa, että erikoissairaanhoidon ja keskussairaalan säilyminen on iso asia Savonlinnalle.

– Itse sairaalarakennuksessa on 400 työpaikkaa ja erikoissairaanhoitoon liittyvissä tukipalveluissa 100-150 työpaikkaa. Sen lisäksi Savonlinnassa on sote-alan opiskelijoita kuutisensataa, hän havainnollistaa.

Peitsaro nimeää yhdeksi haasteellisemmaksi asiaksi pitkät etäisyydet: Savonlinnasta on reilu 100 kilometriä Mikkeliin ja noin 160 kilometriä Kuopioon.

– Täällä on sellainen väestökeskittymä, jota näillä etäisyyksillä ei Suomessa muualta löydy. Ollaan todella saaristoisella alueella ja täällä on siinä mielessä rikkonainen tiestö, että suoria väyliä ei ole ollenkaan.

Lue myös:

Voisiko Itä-Savon erikoissairaanhoito olla osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä? Kuntayhtymien pomot haluavat tutkia mahdollisuutta

Erikoissairaanhoidon ulkoistaminen etenee Savonlinnassa – päätöksiä toteutustavasta on luvassa kesään mennessä