1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antti Rinne

Antti Rinne ensivierailulla Ruotsissa – "Hyvät henkilösuhteet ja onnistuneet keskustelut"

Ruotsin pääministeri onnitteli puoluetoveriaan hallituksen syntymisestä.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen tuore pääministeri Antti Rinne (sd.) on tavannut ruotsalaiskollegansa Stefan Löfvenin Tukholmassa.

Löfven onnitteli Rinnettä demarijohtoisen hallituksen syntymisestä.

Miehet tuntevat toisensa ay-yhteistyön ansiosta jo 15 vuoden ajalta. Tästä on Löfvenin mukaan hyötyä henkilökohtaisella tasolla. Rinne täydensi, että myös puolueilla on ollut elävä keskusteluyhteys.

Ylen toimittaja kysyi pääministereiltä, voivatko maat tehdä yhdessä jotain Syyriassa vankina olevien molempien maiden kansalaisten auttamiseksi.

Rinne totesi, että ratkaisu tulisi löytää yhdessä muiden Pohjoismaiden ja myös EU-maiden kesken. Hänen mukaansa Syyrian tapahtumia tutkiva rikostuomioistuin voisi olla ratkaisu. Löfven täydensi, että etenkin lapsia pitäisi voida auttaa, mutta tilanne on hyvin hankala.

Pääministereiltä kysyttiin myös torstain EU-huippukokouksesta. Joko komissaarinimistä tehtäisiin tuolloin päätöksiä?

Löfven vastasi, että kuvio on monimutkainen. Sekä ehdokkaiden sukupuoli että maantieteelliset seikat vaikuttavat ratkaisuun. Päätökset eivät ole vielä käsillä. Rinteellä oli sama käsitys asiasta.

Keskusteluissa tulivat esiin vahvasti myös ilmasto- ja puolustuskysymykset, Itämeren suojelu sekä transatlattinen yhteistyö. Rinteen mukaan suhteet Ruotsiin ovat niin hyvät, että kaikista asiasta voi puhua.

Kyseessä on Antti Rinteen ensimmäinen virallinen vierailu Ruotsiin pääministerinä. Yleensä uusi pääministeri tekee ensimmäisen valtiovierailunsa juuri Ruotsiin, mutta tällä kertaa Rinne ehti aikataulusyistä ensin Viroon.