1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivostoiminta

Selvitys: Kaivoslakiin ei tarvita suuria muutoksia, pienemmät viilaukset riittävät

Muutoksia voisi tehdä esimerkiksi lupamenettelyyn ja vakuuksiin, joilla korvataan kaivostoiminnan ympäristöön aiheuttamia muutoksia.

kaivostoiminta
Hopeakaivos Sotkamossa.
Kaivoslainsäädäntö on viime aikoina herättänyt keskustelua. Hallitusohjelman tavoitteena on kaivosten ympäristönsuojelun parantaminen. Arkistokuva.Elisa Kinnunen / Yle

Ympäristön ennallistamiseen tarkoitettuja vakuuksia pitäisi selvityshenkilön mukaan nostaa

Kaivoslainsäädännössä ei ole tarvetta suurille muutoksille, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaisemasta selvityksestä. Esimerkiksi kaivosalueiden valtausta käsitteleviä pykäliä ei esitetä muutettavaksi.

Selvityshenkilö Pekka Vihervuori ehdottaa lainsäädännön toimivuuden parantamista erilaisin pienemmin säännöstarkastuksin. Muutoksia voisi tehdä esimerkiksi lupamenettelyyn ja vakuuksiin, joilla korvataan kaivostoiminnan ympäristöön aiheuttamia muutoksia. Vihervuoren mukaan ympäristön ennallistamiseen tarkoitettujen vakuuksia pitäisi lisätä.

Hallitus tavoittelee kaivosten ympäristönsuojelun parantamista

Kaivoslainsäädäntö on viime aikoina herättänyt keskustelua. Hallitusohjelman tavoitteena on kaivosten ympäristönsuojelun parantaminen.

Ohjelmassa linjataan, että kaivoslainsäädäntö uudistetaan. Kunnille aiotaan antaa oikeus päättää, voiko kunnan alueella harjoittaa kaivostoimintaa. Myös selvityshenkilö Vihervuori katsoo, että kuntien asemaa on parannettava. Hallitusohjelma on selvityksen linjoilla myös lupaprosessien uusimisesta ja vakuussääntelyn parantamisesta ympäristövastuun näkökulmasta.

Kaivosteollisuus ry kommentoi tiedotteessaan, että eräät Vihervuoren selvityksen ehdotukset ovat teollisuudelle hankalia. Tällainen ehdotus on esimerkiksi malminetsintään käytettävän ajan lyhentäminen. Kaivosteollisuus näkee selvityksen kuitenkin hyvänä avauksena hallitusohjelman vaatimalle jatkotyölle. Hallitusohjelmakirjauksia järjestö sen sijaan pitää ostoslistana, joka ei perustu kokemukseen tai keskusteluun.

Lue seuraavaksi