1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Poliisi vaati alaikäisen perheeltä rahaa tapauksesta, jota ei enää edes tutkittu – tuomittiin käräjillä

Tuomio tuli virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tapauksen taustalla on Youtubeen ladattu video, jossa poliisin toimintaa väitettiin rasistiseksi.

poliisi
Helsingin käräjäoikeus
Käräjäoikeus katsoo poliisin käyttäneen hyväksi virkavallan asemaa ja arvovaltaa ja vaarantaneen poliisin luottamuksen.Henrietta Hassinen / Yle

Suomalainen poliisi tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 40 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus ei pidä tapausta vähäisenä.

Tapaus juontaa juurensa vuoden 2017 huhtikuuhun. Tuomittu poliisi oli virantoimituksessa yhdessä hänen kanssaan partiossa olleen poliisimiehen kanssa Helsingin rautatieasemalla ja poisti aseman tiloista erään henkilön.

Yksi kolmesta asianomaisesta, tapahtumahetkellä 14-vuotias poika, kuvasi tilanteen ja latasi sen Youtubeen. Poika piti poliisin toimintaa rasistisesti motivoituneena. Poliisit olivat videosta selvästi tunnistettavissa.

Tuomittu poliisi teki 14-vuotiaan toiminnasta tutkintapyynnön nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja haitanteko virkamiehelle. Esitutkinta kuitenkin lopetettiin, koska videon lataaja oli alle 15-vuotias eikä siten rikosoikeudellisesti vastuussa.

Tuomittu poliisi oli tämän jälkeen puhelimitse yhteydessä pojan äitiin ja kutsui perheen sovittelutapaamiseen Pasilan poliisitalolle ilta-aikaan, kun asema oli jo suljettu.

Tilaisuuden aikana poliisi esitti, että asia voitaisiin sopia 1 000 euron korvausta vastaan. Poliisi lähetti vielä seuraavana päivänä sähköpostin, jossa vaati 500 euroa ja ilmoitti tilinumeronsa.

Videon ladanneen pojan äiti kieltäytyi korvauksen maksamisesta. Poliisi luopui tämän jälkeen vaatimuksistaan.

Käräjäoikeus katsoo, että tuomittu poliisi pyrki sovittelemaan omaa asiaansa poliisin tiloissa ja poliisin virkapukuun pukeutuneena ja siten käytti hyväkseen poliisin asemaa ja arvovaltaa. Poliisin käyttäytymisen nähdään vaarantaneen luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Poliisi kielsi syyllistyneensä rikokseen. 40 päiväsakkoa tekee hänen tuloillaan 1 360 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue seuraavaksi