1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lastensuojeluilmoitukset

"Osa ylpeilee sossumerkinnöillään, mua kyllä hävettäisi"– Mitä seuraa, kun nuori saa itselleen lastensuojelumerkinnän?

Rikkeet päätyvät tietojärjestelmään ja säilyvät siellä, koska lastensuojelumerkinnöillä ei ole vanhenemisaikaa.

lastensuojeluilmoitukset
Sara Hautala, Anton Korkiakangas ja Yasmin Morales.
Sara Hautala, Anton Korkiakangas ja Yasmin Morales kertovat, ettei heistä ole tehty koskaan lastensuojeluilmoitusta, mutta tuntevat monia, joista on, ja jotka ylpeilevät asialla.Kati Latva-Teikari / Yle

Yläkoulun juuri päättäneille Anton Korkiakankaalle, Yasmin Moralesille ja Sara Hautalalle ”sossumerkinnästä” tulee ensimmäisenä mieleen päihteistä kiinni jääminen.

Korkiakangas, Morales ja Hautala arvelevat, että sossumerkintä on nuorelle varoitus.

– Viranomaiset voivat laittaa sen sulle, jos jäät esimerkiksi kiinni alaikäisenä alkoholista tai ilkivallasta tai muusta rikkeestä, Sara Hautala miettii.

Sossumerkintä on nuorten slangia. Virallinen nimi on lastensuojeluilmoitus, jonka viranomainen tekee, jos alaikäinen jää kiinni rikkomuksista tai rikoksista.

Näpistykset kärjessä, somerikokset kasvussa

Esimerkiksi Helsingissä tehtiin vuonna 2018 reilut 16 600 lastensuojeluilmoitusta, joista 1412 oli lapsen rikollista tekoa ja 1059 lapsen päihteiden käyttöä. Rikollisissa teoissa kärjessä ovat näpistykset, vahingonteot ja pahoinpitelyt.

– Ajoittain ilmenee erilaisia tappelutilanteita ja ihan selkeitä pahoinpitelyjä, listaa lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jonna Vanhanen Helsingistä.

Näpistelijä kaupassa.
– Näpistysten kirjo on laaja suklaapatukasta alkoholiin, kertoo Johanna Vanhanen.

Korkiakankaan, Hautalan ja Moralesin kotikaupungissa Kokkolassa ja lähiseudulla vahingontekojen ohi ovat kiilanneet sosiaalisessa mediassa tehdyt rikokset.

– Esimerkiksi poikaystävälle tarkoitettu intiimikuva leviää nuorten puhelimissa, ja juttuun voi olla sekaantunut kymmeniä nuoria, kertoo Ankkuritiimin sosiaaliohjaaja Elina Ihanus.

Molemmissa kaupungeissa kirjataan vuosittain lastensuojeluilmoituksia myös kortitta mopoilemisesta ja esimerkiksi viritetyllä mopolla ajamisesta.

– Ilmoituksen saavuttua sosiaalityöntekijä arvioi, onko tarvetta kiireellisille toimenpiteille ja ratkaisee aloitetaanko palvelutarpeen arviointi vai ei, kertoo Jonna Vanhanen.

Viranomainen tekee lastensuojeluilmoituksen, mitä sitten tapahtuu?

16-vuotiailla Yasmin Moralesilla, Sara Hautalalla ja Anton Korkiakankaalla ei ole lastensuojelumerkintöjä, mutta jokaisella heistä on tiedossa sosiaaliviranomaisten Effica-tietojärjestelmään päätyneitä ikätovereita.

Yleensä syynä on ollut alkoholi.

Kun alaikäinen on käyttänyt päihteitä tai hänellä on niitä hallussaan, viranomainen, esimerkiksi poliisi, tekee takavarikoinnin ja lastensuojeluilmoituksen.

Huumeet johtavat automaattisesti poliisin esitutkintaan. Esimerkiksi Kokkolassa kaikki alaikäisten tekemiksi epäillyt rikokset käsitellään moniammatillisessa Ankkuri-tiimissä, jossa on mukana myös poliisi.

Nuoret juovat kaljaa puistossa.
Helsingissä tehdään viikottain parikymmentä lastensuojeluilmoitusta nuorten päihteiden käytöstä. Kokkolassa muutama. Uutena vuotena tai koulujen päättymisviikonloppuna määrä on molemmissa kaupungeissa selvästi isompi.Tiina Jutila / Yle

Lastensuojeluilmoituksia tulee myös nuorisotoimelta, kouluilta ja sairaaloilta, jonne nuoret ovat joutuneet vahvan humalatilan tai alkoholimyrkytyksen takia.

Moralesin, Hautalan ja Korkiakankaan kotinurkilla päihteistä kiinni jäänyt alaikäinen ohjataan päihde- ja peliriippuvuuksien hoitoon erikoistuneeseen päihdekeskus Porttiin.

– Nuori kutsutaan vanhempineen keskustelemaan tapahtuneesta ja nuoren elämäntilanteesta, kertoo Elina Ihanus.

Voiko töppäilyllä hankittu merkintä vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen?

Lastensuojelumerkinnöillä ei ole vanhenemisaikarajaa. Siinä, missä esimerkiksi rikosrekisterimerkinnät poistetaan lievempien rikosten kohdalla 5 vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antopäivästä, lastensuojeluilmoitukset säilytetään 30 vuotta.

Ilmoitukset itsessään eivät vaikuta koulunkäyntiin, töihin tai raha-asioiden hoitoon. Jatkuva rikoksiin syyllistyminen voi kuitenkin kostautua myöhemmin.

– Yksittäinen näpistys tai liikennerikos ei vielä vaikuta, mutta mikäli rikoksia, vaikka lieviäkin on useita, voi vaikkapa poliisiammattikorkeakouluun opiskelemaan pääsy vaikeutua. Tapaukset arvioidaan toki aina erikseen, eikä näitä tietoja haeta lastensuojelutietokannoista, kertoo sosiaaliohjaaja Elina Ihanus.

Töhritty postilaatikko.
Alaikäisten tekemät vahingonteot ovat yleensä töhrimistä ja muuta ilkivaltaa. Yle

Nuoren saaman lastensuojeluilmoituksen saavat nähdä vain ne työntekijät, jotka nuoren asiaa hoitavat. Katseluoikeus on tiukkaan rajattu ja tiedot luottamuksellisia.

Yasmin Morales, Sara Hautala ja Antton Korkiakangas ovat kuitenkin hyvin perillä tuttujen saamista lastensuojeluilmoituksista.

– Aika moni kertoo avoimesti saaneensa sossumerkinnän, varsinkin he, jotka ovat saaneet sen jo monta kertaa. Jotkut ylpeilevät niillä, mutta mua kyllä hävettäisi, jos saisin sellaisen, Morales miettii.

Samoin ajattelevat Hautala ja Korkiakangas. Kumpikaan ei kertoisi edes hyvälle kavereille, jos tulisi niin pahoin töpeksittyä.

Koko kolmikko myös uskoo, että yhdestä kerrasta tulisi otettua opiksi.

Pahinta ja pelottavinta kaverusten mielestä olisi viranomaisten kohtaaminen. Se huolestuttaisi huomattavasti enemmän kuin omien vanhempien reaktio, sillä vanhemmille voi aina selittää asiat.

Hautala uskoo porukan mainostavan merkintöjään kovuuden osoituksena. Moralesin mielestä avoimuus levittää hällä väliä -suhtautumista.

– Voi tulla sellainen tunne, ettei tämä niin outo ja iso juttu olekaan, kun moni muukin on saanut, Morales pohtii.

Opettaja ei välttämättä uskalla tehdä ilmoitusta vanhempien pelossa

Kuka tahansa nuoresta huolestunut voi tehdä lastensuojeluilmoituksen, mutta poliiseilla ja muilla viranomaisilla on velvollisuus tehdä se.

– Esimerkiksi koulun pitää ilmoittaa, mikäli herää huoli tai jos nuori on koulussa tai vaikkapa luokkaretkellä käyttänyt päihteitä, kertoo sosiaaliohjaaja Elina Ihanus.

Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jonna Vanhasen mielestä helsinkiläiskoulut hoitavat ilmoitusvelvollisuutensa hyvin.

– Toki saattaa olla tilanteita, jossa yksittäinen opettaja ei uskalla tehdä ilmoitusta esimerkiksi haastavien vanhempien vuoksi.

Kaverukset kuvaavat itseään kännykällä.
Kokkolassa lastensuojelu kuuluu Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hoidettavaksi. Noin 80 000 asukkaan alueella tehtiin vuonna 2018 vajaat 2100 lastensuojeluilmoitusta, joista noin 600 koski nuoren omaa käyttäytymistä.Tiina Jutila / Yle

Alaikäisten saamissa lastensuojeluilmoituksissa ei aina tarvitse olla kyse rikoksesta, vaan ilmoituksen tekemiseen voi riittää pelkkä yleinen huoli nuoren hyvinvoinnista.

Lastensuojeluilmoitus johtaa usein palvelutarpeen arviointiin. Silloin kuullaan alaikäistä ja hänen vanhempiaan yhdessä ja erikseen, tehdään kotikäynti ja ollaan yhteydessä kouluun.

Jos päädytään siihen, että lapsi tarvitsee käyttäytymisensä tai kasvuolosuhteidensa vuoksi erityistä tukea, aloitetaan sosiaalityön asiakkuus perheen suostumuksella. Jos lapsen tai nuoren katsotaan olevan suojelun tai vahvan tuen tarpeessa, aloitetaan lastensuojelun asiakkuus, vaikka perhe vastustaisi.

– Esimerkiksi Helsingissä kiireelliseen sijoitukseen johtaneissa syissä lapsen huumeiden käyttö on puolet yleisempää kuin alkoholin käyttö, kertoo Jonna Vanhanen.

Sosiaaliohjaaja Elina Ihanus on huomannut, että Kokkolasssa vanhemmat ovat yleensä tyytyväisiä, kun nuoren elämäntilanteeseen puututaan.

– Moni on lapsestaan huolissaan ja toivoo apua. Nuoren vanhempi ja viranomainen voivat tehdä myös sosiaalihuoltolain mukaisen yhteydenoton. Se käynnistää samanlaisen prosessin kuin lastensuojeluilmoitus, Ihanus kertoo.

Tietoja artikkeliin antoivat myös Kokkolan Ankkuritiimistä nuoriso-ohjaaja Viljami Kinnunen ja tutkinnanjohtaja Tony Rauma.

Juttua täydennetty 10.7. klo 12:20: Lisätty tieto rikosrekisterimerkintöjen poistamisesta ja lastensuojeluilmoitusten säilyttämisestä.

Lue seuraavaksi