Hyppää sisältöön

Anna Karismo Eurooppa-kirjeessä: EU:n vallanvaihto lähenee, Brysselin arjessa halpamuoti vetää suuria kansanjoukkoja

Eurooppa-kirjeen tekijänä tänään kirjeenvaihtaja Anna Karismo. Kuva: Anna Karismo / Yle

Hei!

Heti alkuun suuret kiitokset kaikille Eurooppa-kirjeen tilaajille! Teitä on jo tuhansia, ja määränne vain kasvaa. Vinkkaa kirjeestä myös tutuillesi, sen voi tilata täältä (siirryt toiseen palveluun).

Brysselissä ihmiset kysyvät usein tietä – ehkä siksi, että kaupungissa ei ole ruutukaavaa. Kadut leikkaavat toisensa arvaamattomissa kulmissa, ja niillä on vaikea liikkua pelkän suuntavaiston varassa.

Asuntoni lähellä avattiin huhtikuun puolivälissä uusi Primark-vaateketjun liike. Olen kolme kertaa sittemmin neuvonut tien Primarkiin.

En kertaakaan lähistön muihin liikkeisiin tai ravintoloihin, metroasemalle, kirjastoon, pilvenpiirtäjälle. Primarkiin.

Primark on irlantilainen muotiketju, joka leviää maailmalla nopeasti. Lienee vain ajan kysymys, että se avaa kaupan myös Helsinkiin.

Primark sanoo kilpailevansa ruotsalaisen H&M:n kanssa, mutta halvemmilla hinnoilla. Primarkiin hinkuvat niin teinit, suomalaiset turistit, maahanmuuttajat kuin halpoja sukkia etsivät urheilijatkin. Brysselin Primarkit ovat käytännössä aina tupaten täynnä.

Euroopan vaatebisneksessä jyräävät nyt sekä halpaa tavaraa tarjoavat “euron liikkeet” että toisaalta kalliit vaatteet. Eurooppalainen luksusmerkkibisnes vain kasvaa (siirryt toiseen palveluun). Keskiluokan keskihintaiset vaatekaupat taas ovat häviämässä (siirryt toiseen palveluun).

Miten ekologisia ja eettisiä ovat puolentoista euron t-paidat tai kahden euron leggingsit? Eivät kovin (siirryt toiseen palveluun), ja Primarkin hiilijalanjälki on monesta syystä suuri. Voit lukea halpavaatteiden saastuttavuudesta lisää täältä.

Pientä parannusta on luvassa, vaikkakin vasta vuosien päästä. Tekstiilijätteen erilliskeräys tulee EU:ssa pakolliseksi vuonna 2025 (siirryt toiseen palveluun). Sen jälkeen vaatteita ei saa enää työntää muiden roskien sekaan.

Euroooppalaiset ostavat 12,7 kiloa vaatteita vuodessa EU-parlamentin päätöksentekonsa taustana käyttämien arvioiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Kansalaisten vaatekaappien sisällöstä keskimäärin vajaata kolmasosaa ei ole pidetty lainkaan päällä kyselytutkimuksen mukaan viimeisen vuoden aikana. Jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin, niiden aiheuttamat päästöt vähenisivät liki puolella, parlamentin yhteenvedossa sanotaan.

Primark-vaaterallia seuratessa soisi, että EU:ssa keksittäisiin keinot varmistaa vaatteiden eettisyys jo niiden valmistuksesta asti.

Mitä parlamenttiin kuuluu kesälomien lähestyessä?

Uudessa EU-parlamentissa on aistittavissa aiempaa vahvempaa yhteistyöhenkeä neljän suurimman puolueen välillä vaalien jälkeen. Nyt ensimmäistä kertaa oikeiston EPP, sosiaalidemokraatien S&D, liberaalien RE ja vihreät pohtivat yhdessä prioriteetteja tulevalle 5-vuotiskaudelle pienissä ryhmissä.

Parlamentti toimittaa ryhmätöidensä tulokset uudelle komissiolle, jotta tämä voi tehdä lakialoitteita meppien linjausten pohjalta. Täältä voit lukea ruotsinkielisen Ylen kollegani Rikhard Husun jutun aiheesta. Suomalaiset ovat ryhmissä hienosti edustettuna, heitä on kaikista 41 jäsenestä kolme. Ruotsalaisia ei valikoitunut ryhmiin yhtäkään!

Ketkä nousevat kalifeiksi kalifien paikalle? Brysselissä alettiin eilen torstaina odottaa lähes henkeä pidätellen EU-valtionjohtajien huippukokouksen nimiesityksiä eri korkeisiin virkoihin.

Nimitykset ovat tällä kertaa niin vaikeita, että ministerineuvoston Justus Lipsius -rakennuksen käytävillä huhuttiin huippukokouksen alla jo uudesta “nimityshuippukokouksesta” vielä ennen kuin uusi, toukokuussa valittu EU-parlamentti kokoontuu ensimmäisen kerran heinäkuun alussa.

Tätä kirjoitettaessa huippukokous oli vielä kesken, mutta Ylen verkkosivuilta löydät tuoreimmat uutiset ja arviot siitä, täytyykö uusi nimityskokous vielä pitää vai ei.

#SOMESSA: Brexit sai uusia kierroksia

Kuva: Lähde: Twitter

Britannian EU-ero on on taas askeleen lähempänä uuden pääministerivalinnan jälkeen. **Boris Johnson ** oli yksi ärhäkimmin brexitiä kansanäänestyksen alla kampanjoineista ja myös sen vaikutuksia vääristelleistä politiikoista.

#FAKTA: Tanskalaisilla EU:n isoimmat sähkölaskut

Suomalaisten sähkölasku on Euroopan keskikastia.

Tanskalaiset maksavat suurimpia sähkölaskuja (siirryt toiseen palveluun) Euroopassa. Kannoilla on hiilienergiasta elävä Saksa. Halvinta sähkö on Maltalla, Unkarissa, Liettuassa ja Bulgariassa. Suomalaiset kotitaloudet maksavat sähköstä 4 senttiä vähemmän kilowattituntia kohti kuin EU:ssa keskimäärin.

Verotus vaikuttaa voimakkaasti sähkön hintaan. Vuonna 2017 vähimmällä pääsivät maltalaiset, jotka maksoivat sähköstä veroja vain 5 prosenttia. Tanskalaisten kotitalouksien sähkölasku koostui 69-prosenttisesti veroista. Tämä siitäkin huolimatta, että 43 prosenttia Tanskan energiatarpeesta tuotetaan tuulivoimalla. (siirryt toiseen palveluun)

Älä missaa näitä: Tunnelmia Berliinistä, suomalainen futistähti ja Kiinan lobbaus

Pyöräily on paras tapa tutustua Berliiniin. Kuva: Omer Messinger / EPA

Berliinin puistojen ja kulttuuritarjonnan jättäminen aiheuttaa haikeutta Helsinkiin palaavalle kirjeenvaihtajalleDan Ekholmille. Sen sijaan saksalaista byrokratiaa hän ei jää kaipaamaan. Ylen kirjoitussarjassa kirjeenvaihtajat tarttuvat puheenaiheisiin ympäri maailmaa.

Kiinan vaikutusvalta Euroopassa on yltyvä keskustelun aihe. Kiina vahvistaa esimerkiksi lobbausta Silkkitie-hankkeen lobbausta (siirryt toiseen palveluun) voimakkaasti. Kiina tuntee Euroopan paremmin kuin Eurooppa Kiinan, arvioi Luigi Gambardella Ylen haastattelussa.

Hän johtaa vaikutusvaltaista ChinaEU-järjestöä, joka haluaa lisätä EU:n ja Kiinan välisiä taloussuhteita ja ymmärrystä kaupan edistämiseksi. Gambardellaa pidetäänkin yhtenä Brysselin merkittävimmistä taustavaikuttajista.

Yle kertoi toukokuussa suomalaisesta jalkapallon huippumaalivahdista (siirryt toiseen palveluun)Katriina Talaslahdesta. Hänen uransa jatkaa nousukiitoa. Talaslahti siirtyy Bayern Münchenistä maailman huippujoukkueeseen (siirryt toiseen palveluun), Ranskan Lyoniin .Talaslahti oli selvästi nuorin kaikista Lyoniin ostetuista pelaajista. C’est magnifique, bonne chance Katriina Talaslahti!

ENSI VIIKOLLA: Toiveissa nimityspaketin pureskelua

Juhannuksen jälkeinen viikko käytetään Brysselissä hengähtämiseen, jos EU-johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen huippuvirkojen nimityspaketista viimeistään perjantaina. Muussa tapauksessa edessä voi olla vielä uusi, pelkästään nimityksiin keskittyvä huippukokous.

.
.