Tarkastuslautakunta: Rovaniemen kaupungin talouden hoito oli asiatonta vuonna 2018

Lautakunnan mukaan maaliskuussa nähtiin, että rahat loppuvat, mutta budjettiin ehdotettiin muutoksia vasta lokakuussa.

Rovaniemi
Rovaniemen vaakuna
Vesa Vaarama / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunginvaltuusto istui maanantaina synkkien talouspilvien alla. Käytännössä kaikissa puheenvuoroissa todettiin, että pelkkien puheiden sijaan jotain pitäisi tehdä kaupungin talouden syöksykierteen katkaisemiseksi.

Myös kaupungin tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota siihen, että talouden tervehdyttäminen viipyy huolestuttavasti. Lautakunnan kritiikki kohdistuu erityisesti kaupunginhallituksen hitaaseen toimintaan.

Lautakunnan mukaan Rovaniemen kaupunginhallituksella oli viimeistään maaliskuussa 2018 nähtävissä se, että rahat eivät riitä talousarvion mukaisiin menoihin. Kaupunginhallitus toi muutosesityksen valtuustolle kuitenkin vasta lokakuun lopulla 2018.

Kuntalain taloussäännökset huomioiden menettelyä ei voi pitää asianmukaisena.

Rovaniemen tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunnan mukaan tällaista menettelyä ei voi pitää asianmukaisena.

Kun vuoden 2018 tarkastuskertomusta käsiteltiin Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina, esitettiin useita sellaisia puheenvuoroja, joissa kyseenalaistettiin kaupunginhallituksen talousosaamisen.

Valtuustosalissa ihmeteltiin muun muassa sitä, miten kaupungilla on varaa ostaa Alvar Aallon suunnittelemia kiinteistöjä tällaisessa taloustilanteessa.

Tarkastuslautakuntakin esittää, että Rovaniemen kaupunginvaltuusto pyytäisi kaupunginhallitukselta selvityksen Aalto-kiinteistöjen hankinnasta.

Lue myös

Rovaniemen kaupungin talous syöksyy kolmatta vuotta peräkkäin (2019)

Rovaniemen kaupungin tulos jäi alkuvuonna 13 miljoonaa euroa alijäämäiseksi (2019)

Esitys: Rovaniemen kaupunki investoi ja ottaa lisää velkaa, mutta veroja ei nosteta (2017)