Pormestarimalli halutaan selvittää Kouvolassa

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kaupungin ylätason organisaation, joka astuu voimaan ensi vuoden alussa.

kunnallishallinto
Kouvolan kaupungintalo
Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola haluaa selvittää kaupungin johtoportaan uudistamista. Yksi selvitettävä vaihtoehto on pormestarimalliin siirtyminen.

Pormestarimalli on käytössä esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella. Kouvolan valtuutettujen puheenvuoroissa maanantain korostettiin, että malli pitäisi räätälöidä kaupungin omien tarpeiden mukaan.

Pormestarimallissa kaupunginvaltuusto valitsee keskuudestaan pormestarin, joka toimii myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana yhden vaalikauden ajan. Kunnanjohtajamallissa johtaja on virkasuhteessa kuntaan ja hänen työsuhteensa on voimassa toistaiseksi tai määräajaksi.

Ehdotus valmiina viimeistään vappuna

Johdon uudistamiseen liittyvän, eri vaihtoehtoja vertailevan muutosehdotuksen pitäisi olla valmis ensi vuoden huhtikuun loppuun menessä. Samalla selvitettäisiin kaupungin eri toimialojen yhdistämistä. Selvityksen tekemisestä päättää vielä kaupunginhallitus.

Kouvolan kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa maanantaina, kun se hyväksyi ensi vuoden alussa voimaan tulevan kaupungin ylätäson organisaation. Uudessa organisaatiossa on edelleen neljä toimialaa: konsernipalvelut, kasvatus ja opetus, liikunta ja kulttuuri sekä asuminen ja ympäristö.

Organisaatiomuutosten taustalla ovat kaupungin talousongelmien lisäksi sosiaali- ja terveyshenkilöstön siirtyminen Kymsoteen.

Kaupunginhallitus käsittelee tiistaina kaupungin yt-neuvottelujen tulosta, jonka mukaan kaupunki vähentää 111 henkilötyövuotta ensi vuoden loppuun mennessä. Irtisanomisia tulee korkeintaan 9. Esimiestehtäviä aiotaan vähentään noin 10 prosentilla parin seuraavan vuoden aikana.