1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rinteen hallitus

Rinteen hallitus laittaa rahaa junaratoihin ja ammattikoulujen opettajien palkkaamiseen

Hallitus panee väyläverkkoon tänä vuonna 110 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Sanna Marin ja Mika Lintilä.
Hallituksen ensimmäisestä lisäbudjetista kertoivat valtiovarainministeri Mika Lintilä ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tiedotustilaisuuden.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus neuvotteli tiistaiaamuna ensimmäisestä lisäbudjetistaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että perusväylänpitoon ja väyläverkon kehittämiseen laitetaan tänä vuonna 110 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Liikenteen kehittämiseen on tulossa tälle vuodelle kaikkiaan runsaan 70 miljoonan euron määräraha, joka käytetään ainakin Kouvola—Kotka/Hamina-radan parantamiseen, Iisalmi—Ylivieska-rataosan sähköistykseen ja Iisalmen kolmioraiteeseen. Rahaa kuluu myös ohitusteihin ja -kaistoihin valtatie kolmella ja kahdeksalla.

Hallitus ei vielä linjannut nopeista radoista itään, pohjoiseen ja länteen, joista se päättää vasta myöhemmin.

Marin mukaan 11 miljoonan euron määrärahan saa uutena hankkeena kuitenkin Helsinki–Tampere-päärata, jolta on tarkoitus poistaa pullonkauloja.

Perusväylänpidon tämän vuoden määrärahat nousevat 40 miljoonalla eurolla. Rahaa laitetaan muun muassa Helsinki–Turku-radan peruskorjaukseen ja turvalaitteiden uusimiseen Tampereen ja Seinäjoen välillä sekä Kokkola–Pietarsaari-radalla.

"Kertaluonteisena tulevaisuusinvestointina" hallitus lisää 20 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen.

Lainanotto vähenee

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi heti tiedotustilaisuuden aluksi talousennusteiden kertovan, että talous tulee taantumaan, mutta kyse ei ole dramaattisista muutoksista.

– Tällä kehityksellä, joka nyt on, ei päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen, siksi hallitus tekee lisätoimia, Lintilä perusteli.

Lintilä kertoi kuitenkin, että lainanotto tulee vähenemään.

Lisätalousarvio kasvattaa määrärahoja runsaat 162 miljoonaa euroa ja valtion tuloja vajaat 300 miljoonaa euroa. Arvioidut verotulot ovat lisääntyneet, kun niin ansio- ja pääomatulovero kuin arvonlisävero ovat tuottaneet ennakoitua paremmin.

Valtion nettolainanoton tarve pienenee vajaalla 140 miljoonalla eurolla. Valtio ottaa lainaa tänä vuonna 1,7 miljardia euroa.

Rinne sanoi jo viime keskiviikkona A-studiossa, että ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessään hallitus tekee merkittäviä satsauksia työllisyyttä edistäviin toimiin.

Esimerkkinä Rinne mainitsi raideinvestoinnit, mutta ei tuolloin vielä antanut niistä tarkempaa tietoa. Myös hallitusohjelmassa luvattiin parannuksia rautateiden liikenne- ja infrakorjausinvestointeihin.

Rinne ei ollut paikalla tiistaiaamun tiedotustilaisuudessa, koska hän lähti neuvotteluista vierailulle Tukholmaan.

Näytämme suorana myös pääministeri Rinteen ja pääministeri Stefan Löfvenin tiedotustilaisuuden noin klo 13.30. Sen pääset katsomaan tästä linkistä.