Hyppää sisältöön

YK: Joka kolmas ihminen elää ilman puhdasta vettä

Päivittäin noin 800 pikkulasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian vuoksi.

Tytöt kantavat vettä Keniassa. Kuva: Stephen Morrison / EPA

Joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta vettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa, kertoo YK:n alaisten järjestöjen raportti. Maailman terveysjärjestön WHO:n ja lastenjärjestö Unicefin raportin mukaan koko maailmassa ilman puhdasta vettä on arviolta 2,2 miljardia ihmistä ja ilman kunnollista vessaa ja viemäröintiä 4,2 miljardia ihmistä.

Ilman puhdasta vettä sinnittelevät maailman köyhimmät ihmiset niin kaupunkien slummeissa kuin syrjäisillä seuduilla.

- Huono sanitaatio altistaa sairauksille ja osaltaan ylläpitää köyhyyttä, sanoo Suomen Unicefin vesi- ja sanitaatiotyön asiantuntija Päivi Kovalainen tiedotteessa.

Puhtaan veden ja kunnollisten käymälöiden puute vaikuttaa suoraan väestön terveyteen. Joka päivä noin 800 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin sairauksiin kuten ripuliin. Käsienpesu saippualla olisi tehokas tapa ehkäistä tauteja, mutta kolmella miljardilla ihmisellä ei ole kotonaan tähän mahdollisuutta.

Samaan aikaan yli 670 miljoonaa ihmistä joutuu tekemään tarpeensa taivasalla. Heistä yhdeksän kymmenestä asuu maaseudulla.

Yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista on, että vuoteen 2030 mennessä kaikilla maailman ihmisillä on käytössään puhdasta vettä sekä vessa.