Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä Iran-kiistojen takia

Yhdysvallat kertoo sopineensa 1 000 ihmisen lähettämisestä Lähi-itään.

Lähi-itä
Norjalaisen varustamon tankkeri Front Altair palaa Omaninlahdella.
Front Altair -tankkeri tulessa Omaninlahdella.IRIB / EPA

Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä Iranin jännittyneen tilanteen takia. Yhdysvaltain virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan sanoo, että joukot lähetetään puolustustarkoituksessa valmistautumaan uhkiin.

Puolustusministerin tiedonannon mukaan Yhdysvallat ei pyri sotaan Iranin kanssa, vaan varustautumisella pyritään varmistamaan armeijan palveluksessa olevien turvallisuus ja hyvinvointi sekä suojelemaan kansallisia intressejä.

Yhdysvallat on syyttänyt Irania viime viikolla Omaninlahdella tapahtuneista hyökkäyksistä, joiden kohteena oli kaksi säiliöalusta. Iran on kiistänyt syytökset.

Teheranin ja Washingtonin väliset jännitteet ovat kasvaneet sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi kansainvälisestä ydinsopimuksesta Iranin kanssa.

Iran on kertonut ylittävänsä ydinsopimuksessa asetetun rajan rikastetulle uraanille kuun lopulla.

Ydinsopimuksessa Iran sopi muiden maiden kanssa muun muassa siitä, ettei se varastoisi kerralla yli 300:aa kiloa rikastettua uraania, jota voidaan käyttää ydinaseiden valmistamiseen.

Iran ilmoitti toukokuussa lakkaavansa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 ydinsopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan. Tuolloin oli kulunut vuosi siitä, kun Yhdysvallat irtautui ydinsopimuksesta.

Lue myös:

Iran puhutteli Britannian suurlähettilästä tankkerihyökkäyksistä esitetyistä syytöksistä

Trump: Iran syyllinen Omaninlahden tankkeri-iskuun – "Seuraukset jäävät nähtäviksi"

USA syyttää, Iran kiistää – Omaninlahden laivaiskujen tekijä on yhä mysteeri, ja "tilanne voi kärjistyä nopeasti"