1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meijeriteollisuus

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa Valion ja pienmeijereiden välisessä kiistassa

Osuuskunnat vaativat Valiolta yli 40 miljoonan euron korvauksia niin kutsutun saalistushinnoittelun vuoksi.

Pienmeijerit ovat syyttäneet Valiota perusmaitojen hintojen polkemisesta. Ne vaativat Valiolta miljoonakorvauksia. Kuva: Antti Eintola / Yle

Helsingin käräjäoikeuden on määrä ottaa tiistaina kantaa vuosia vanhaan maitoriitaan, jossa pienmeijerit ovat syyttäneet elintarvikeyhtiö Valiota hintojen polkemisesta kilpailijoiden markkinoilta pois ajamiseksi.

Valio laski perusmaitojen hintoja huomattavasti keväällä 2010, ja pienmeijerit kertovat vaatimuksessaan käyneensä lähellä koko perusmaitobisneksestä luopumista polkuhinnoittelun vuoksi. Osuuskuntien mukaan hinnanlaskun taustalla oli Valion halu ajaa markkinoilta ainakin kovin kilpailijansa, ruotsalais-tanskalainen Arla.

Arla vaati Valiolta alun perin 58 miljoonan euron korvauksia, mutta yhtiöt sopivat kiistan viime syksynä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi Valion maksamaan polkuhinnoittelusta 70 miljoonan euron seuraamusmaksun. KHO totesi, että lähes kolme vuotta kestäneen hinnoittelun taustalla oli yhtiön ylimmän johdon suunnittelema ja toteuttama strategia, ja tarkoituksena oli myöhemmin nostaa hintoja.

Nyt on kyse jutusta, jossa neljä pienmeijeriosuuskuntaa on vaatinut Valiolta yhteensä yli 40 miljoonan euron korvauksia. Korvausvaateet ovat voineet muuttua käsittelyn aikana ja niistä on voitu tehdä sovintoja.

Valio kiisti ainakin oikeudenkäynnin alkumetreillä saalistusstrategian, mutta myönsi määräävän markkina-aseman väärinkäytön vuosina 2010-2012. Yhtiö kiisti rikkoneensa kilpailulainsäädäntöä tahallaan tai huolimattomuuttaan ja vaati pienmeijereitä maksamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut. Valion mukaan hinnat olisivat laskeneet joka tapauksessa, koska perusmaidon kysyntä oli laskussa muun muassa taantuman takia.

Heikentyneen taloustilanteen vuoksi kuluttajat olivat sen mukaan aiempaa tarkempia hinnoista.

Korvauksia vaatinut neljä meijeriä

Kaikkiaan käräjillä korvauksia on vaatinut neljä meijeriä. Suurimman, reilun 19 miljoonan euron korvausvaateen on esittänyt suonenjokelainen Osuuskunta Maitomaa. Satakuntalaisten, pohjanmaalaisten ja pirkanmaalaisten tilojen Osuuskunta Satamaito lähti käräjöimään vähintään noin 12,5 miljoonan euron korvauksista ja pohjalainen osuuskuntameijeri Maitokolmio reilun kymmenen miljoonan korvauksista.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva muutaman kymmenen tuottajan muodostama Ilmajoen Osuusmeijeri joutui myymään tuoremaitotuotteidensa liiketoiminnan. Sen vaatimuksen suuruus oli vajaan 1,2 miljoonan euroa.