Päiväkotilasten liikkumista mitattiin aktiivisuusrannekkeilla – Kajaanissa liikutaan erityisen paljon

Touhula -päiväkodeissa on seurattu lapsien liikkumista alkuvuoden ajan.

liikunta
Jumppasali.
Toni Pitkänen / Yle

Kajaanilaiset päiväkotilapset liikkuvat poikkeuksellisen reippaasti. Touhula-päiväkodeissa seurattiin alkuvuonna lasten liikkumista aktiivisuusrannekkeiden avulla. Tutkimukseen osallistui yli 3 200 päiväkotilasta ympäri Suomen.

Tulokset kertovat, että Kajaanin päiväkotilapset liikkuvat poikkeuksellisen aktiivisesti: jopa 3,6 tuntia pelkän päiväkotipäivän aikana.

Yleinen liikuntasuositus on, että lapsi liikkuisi päiväkodissa kaksi tuntia ja kotona vielä tunnin verran. Kajaanin Touhulassa tämä päiväsuositus ylittyi siis reippaasti jo päiväkodissa.

Osa Touhulapäiväkodeista on liikuntapainotteisia, myös Kajaanin Puistolassa sijaitseva Aurinkorinne, jossa mittauksia on tehty.

– Nyt vertaillaan tuloksia ja otetaan muihin päiväkoteihin mallia sieltä, missä liikutaan enemmän. Osa päiväkodeista on liikuntapainoitteisia, mutta kyllä liikunta on keskeinen asia ihan jokaisessa päiväkodissa, Ahto sanoo.

Ahto uskoo, että hyvät tulokset ovat aktiivisten ja osaavien kasvattajien ansiota.

– Hyvät ohjaajat ja opettajat ovat saaneet liikkumisen osaksi päiväkodin arkea. Nämä tuloksethan eivät siis sisällä vain erityisiä ohjattuja liikuntahetkiä, vaan myös jokapäiväistä leikkiä. On myös tärkeää tehdä liikkumisesta lapselle hauskaa ja mielekästä, Ahto sanoo.

Ahton mukaan Kajaanista saatua mallia aiotaan nyt levittää muihinkin päiväkoteihin, joissa liikkumista ei ole yhtä paljon.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus 18.6. klo 08.13: Touhula Aurinkorinne sijaitsee Puistolassa, eikä Lohtajalla, kuten aiemmin uutisessa ilmoitettiin.