Trump: Yhdysvallat alkaa poistaa maasta miljoonia siirtolaisia ensi viikosta alkaen

Maahanmuuton uskotaan olevan presidentti Donald Trumpin tulevan vaalikampanjan keskiössä.

Donald Trump
Mielenosoitus. Kuvan keskellä olevalla naisella on kädessään kyltti, jossa sanotaan siirtolaisten kärsivän kun taas GEO saa miljardien voitot.
Tiukentunut maahanmuuttopolitiikka herättää myös protesteja. Mielenosoituksessa Los Angelesissa arvosteltiin GEO-yhtiötä, joka hoitaa pidätyskeskuksia Yhdysvaltain maahanmuuttoa valvovan viraston ICE:n laskuun.Etienne Laurent / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että maahanmuuttoa valvova virasto ICE alkaa ensi viikosta alkaen karkottaa miljoonia maassa laittomasti oleskelevia siirtolaisia.

– Ensi viikolla ICE aloittaa prosessin poistaakseen maasta miljoonia laittomia muukalaisia, jotka ovat laittomasti löytäneet tiensä Yhdysvaltoihin. Heidät poistetaan niin pian kuin he tulevat, Trump kirjoitti Twitter-tilillään.

Trump ei viestissään tarkemmin yksilöinyt joukkokarkotusten kohteita eikä kertonut mitään yksityiskohtia siitä, miten mittaluokaltaan valtava operaatio toteutettaisiin.

Trumpin hallinnon edustaja sanoi uutistoimisto AP:lle, että tulevat karkotukset keskittyvät yli miljoonaan henkilöön, jotka ovat jo saaneet liittovaltion tuomarilta lopullisen karkotuspäätöksen mutta ovat edelleen maassa.

Yhdysvalloissa arvioidaan olevan 12 miljoonaa siirtolaista, jotka oleskelevat maassa laittomasti. Suurin osa heistä on saapunut Meksikosta ja Keski-Amerikasta.

Washington Post -lehti arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Trump viittasi mahdollisesti hänen hallintonsa aiemmin ajamaan suunnitelmaan karkottaa tuhansia maassa laittomasti oleskelevia perheitä koordinoiduissa ratsioissa eri puolilla maata.

Tavallisesti laajamittaisista operaatioista ei kerrota etukäteen julkisuuteen.

Trump kiitteli Meksikoa

Trump kiitti Twitter-viestissään Meksikoa, jonka kanssa Trumpin hallinto sopi äskettäin keinoista Keski-Amerikasta tulevan siirtolaisuuden patoamiseksi.

– Meksiko, joka käyttää vahvoja maahanmuuttolakejaan, tekee erittäin hyvää työtä ihmisten pysäyttämiseksi kauan ennen kuin he pääsevät eteläiselle rajallemme.

Trump oli uhannut Meksikoa tullitariffien jyrkällä nostolla, ellei Meksiko tee yhteistyötä.

Tammikuusta alkaen Meksiko on pidättänyt yli 74 000 siirtolaista ja karkottanut yli 53 000.

Guatemala-sopimus herättää epäilyjä

Maanantaina Yhdysvallat varoitti, että se katkaisee avustukset El Salvadorilta, Guatemalalta ja Hondurasilta, jos maat eivät ryhdy konkreettisiin toimiin estääkseen paperittomia siirtolaisia suuntaamasta kohti Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain kiristyvästä maahanmuuttopolitiikasta huolimatta siirtolaisuus Keski-Amerikan maista Yhdysvaltoihin on kiihtynyt. Maita riivaavat köyhyys ja rikollisjengien väkivalta.

Trumpin Twitter-viestin mukaan keskiamerikkalainen Guatemala valmistautuu solmimaan Yhdysvaltain kanssa sopimuksen, jonka mukaan se voisi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita naapurimaistaan.

Suunnitelman yksityiskohtia ei ole julkistettu, eikä Guatemala ole kommentoinut julkisuudessa tietoja neuvotteluista Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää suorastaan naurettavana väitettä, että Guatemala kykenisi suojelemaan pakolaisia, kun Guatemalan omat kansalaiset pakenevat maasta väkivallan takia.

Trump syytti Twitter-viestissään, että demokraatit eivät tee mitään maahanmuuton ongelmien ratkaisemiseksi.

Trump avaa tänään virallisesti kampanjansa vuoden 2020 presidentinvaaleihin Orlandossa Floridassa. Maahanmuuton uskotaan olevan myös Trumpin tulevan kampanjan keskiössä.

Lisää aiheesta:

Tämä mies on Trumpin uusi vaalivelho – Brad Parscale on itseoppinut koodari ja markkinoinnin huippuosaaja 18.6.2019

Aiheesta muualla:

Washington Post: Trump vows mass immigration arrests, removals of ‘millions of illegal aliens’ starting next week (siirryt toiseen palveluun) 17.6.2019

Los Angeles Times: Trump threatens to deport millions beginning next week (siirryt toiseen palveluun) 17.6.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters