1. yle.fi
  2. Uutiset

Liito-oravaperhettä voi seurata livenä – emo siirtelee poikasia eri pesien välillä

Liito-oravanaaraalla saattaa olla viisikin eri pesää, joissa se vierailee. Livekuva seuraa yhtä pesäpönttöä.

liito-orava
Liito-oravan pönttö kuusen kyljessä
Livekuvasta leikatuista videoista on selvinnyt, että poikasia on ainakin kolme.Kuvakaappaus: SLL:n liito-oravalive

Netissä pääsee nyt seuraamaan liito-oravaperheen pesimistä (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Luonnonsuojeluliitto). Paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen on hiljattain asentanut Paltamoon kameran, joka tallentaa liito-orava perheen menoa. Liito-oravakamera on asennettu yhteistyössä Luonnonsuojeluliiton kanssa.

Hyyryläinen kertoo, että liito-oravanaaras saattaa pitää elinpiirissään viittäkin eri pesää ja siirtää poikasia niiden välillä. Tämä selittää siis pidemmätkin hiljaiset jaksot pesäkamerassa.

Luonnonsuojeluliitto on ottanut livekamerasta talteen videopätkiä YouTube-kanavalleen. Ensimmäisessä videossa (siirryt toiseen palveluun) näkyy emo hääräämässä pöntön edustalla ja siirtämässä poikasia toiseen pesään.

– Näissä klipeissä nähdään muun muassa se, että pesässä on kolme poikasta, Hyyryläinen sanoo.

SLL:n nettisivujen mukaan liito-oravalla on yleensä poikasia kaksi tai kolme, enimmillään jopa viisi. Poikaset alkavat olla jo sen ikäisiä, että niiden odotetaan liikkuvan pesän ulkopuolella lähipäivinä.

Liito-orava on luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi ja sen suurin uhka ovat avohakkuut, sillä se liikkuu liitämällä puusta toiseen.

Pesäkamera on osa laajaa liito-oravan suojeluun tähtäävää Liito-orava-LIFE -hanketta. Hankkeen tavoitteena on kaksinkertaistaa liito-oravien määrä Suomessa ja saavuttaa lajin suotuisan suojelun taso.

Liito-oravien nykyinen määrä ei ole tarkasti tiedossa. Vuonna 2006 tehdyn arvioin mukaan Suomessa olisi ollut tuolloin 143 000 naarasta, mutta SLL:n mukaan silloin käytetty menetelmä on yliarvioinut liito-oravien määrän.

Vesa Hyyryläisen mukaan pääasiassa öisin liikkuvan liito-oravan voi bongata myös vaikka omalla mökkipihalla.

– Jos tietää, että lähistöllä on liito-oravia, voi sellaisen nähdä liitelevän puusta toiseen, kun Suomen kesässä on niin valoisat yöt.

Juttua korjattu 18.6. kello 19.26: Otsikossa ja juttutekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että emo siirtelee poikasia "päivittäin" ja"jopa päivittäin".

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi