Valio tuomittiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – Yhtiö myi perusmaitoa alihintaan

Valio joutuu maksamaan osuuskunnille miljoonakorvaukset ja satojen tuhansien eurojen edestä oikeudenkäyntikuluja.

Valio
Valion kevyttä arkimaitoa.
Tommi Parkkinen/Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Valion maksamaan korvauksia kilpailun rajoittamisesta aiheutuneesta vahingosta. Valio joutuu maksamaan Osuuskunta Maitomaalle 4,5 miljoonaa euroa ja Osuuskunta Maitokolmiolle 3,5 miljoonaa euroa vahingonkorvausta.

Lisäksi Valio maksaa korvaussummista korot keväästä 2013 alkaen sekä yli 300 000 euron oikeudenkäyntikulut molemmille osuuskunnille.

Käräjäoikeus katsoo, että Valio on vahingonkorvausvelvollinen, koska yhtiö on hinnoitellut perusmaitonsa alle keskimääräisten kustannusten. Perusmaidoilla tarkoitetaan rasvatonta maitoa, ykkösmaitoa, kevytmaitoa ja täysmaitoa.

Oikeuden päätöksessä todetaan, että Valion harjoittama saalistushinnoittelu on vaikuttanut merkittävästi meijereiden liiketoimintaan ja aiheuttanut niille taloudellista vahinkoa. Päätöksen mukaan Valio on syyllistynyt tuotteiden tahalliseen alihinnoitteluun tavoitteenaan vallata markkinoita muilta yrityksiltä.

Käräjäoikeuden mukaan osuuskuntien kärsimä vahinko ei kuitenkaan ole niin suuri kuin korvausvaatimuksissa oli esitetty. Alkuperäiset korvausvaatimukset olivat 17 ja 10 miljoonaa euroa. Oikeuden mukaan osuuskuntien esittämät arviot perustuivat liian korkeaan arvioon aiheutuneesta vahingosta.

Lue lisää aiheesta:

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa Valion ja pienmeijereiden välisessä kiistassa