Kokematon vuokratyöntekijä sai vakavan vamman – metallipajan pomo tuomittiin työturvallisuusrikoksesta

Työsuojelutarkastaja oli aiemmin huomauttanut epäkohdasta.

Työturvallisuus
Päijät-Hämeen käräjäoikeuden kirjaston lakikirjat vanhassa istuntosalissa.
Työturvallisuuteen ei oltu kiinnitetty riittävää huomiota.Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Heinolassa toimivan metallipajan toimitusjohtajan sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Hänet määrättiin maksamaan 50 päiväsakkoa. Lisäksi yritykselle annettiin 2 000 euron suuruinen yhteisösakko.

Tuomio koski vuonna 2017 kokemattomalle vuokratyöntekijälle tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä oli työskennellyt metallipajalla 14 päivää, kun toinen työntekijä siirsi tuhat kiloa painavan metallisen kuona-astian trukin jatkohaarukoiden kärjistä roikottaen.

Korjattavaksi tuotava kuona-astia kaatui maahan laskettaessa ja osui vuokratyöntekijään. Osuma aiheutti vakavan vamman. Työntekijöitä ei ollut perehdytetty turvallisiin työtapoihin, eikä työnantaja ollut puuttunut vaaralliseen siirtotapaan.

Työsuojelu muistuttaa perehdytyksen tärkeydestä

Siirtoja oli aikaisemminkin tehty vastaavalla tavalla. Käräjäoikeus katsoi, ettei kuona-astian siirto- ja korjaustyötä ollut suunniteltu eikä työn sisältämiä työturvallisuutta uhkaavia vaaroja ollut arvioitu.

Työsuojelutarkastaja oli aiemmin puuttunut epäkohtaan. Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistutetaan, että työnantajan vastuulla on huolehtia työntekijöidensä riittävästä perehdyttämisestä.

– Perehdytyksen riittävyyden arvioinnissa on huomioitava erityisesti työntekijän ammatillinen osaaminen sekä työkokemus, avin työsuojelun lakimies Anna Tiainen muistuttaa.