Evoluutio on hionut koiralle pienen mutta tehokkaan lihaksen, jolla vedota ihmisiin

Tutkijoiden mukaan koiran hellyttävä katse on evoluution tuotosta. Susilla vastaavaa ei ole.

tutkimus
Lenny-niminen kultainennoutaja yhdeksän viikon ikäisenä.
Tämä Lenny-niminen kultainennoutaja kuvattiin yhdeksän viikon ikäisenä Yhdysvalloissa helmikuussa 2018.Erik S. Lesser / EPA

Tunnistat katseen kyllä. Sen, joka tuntuu sanovan: "Katso, miten pieni ja sievä ja aivan nälkäkuoleman partaalla olen. Karkki auttaisi. Jooko?"

Tuoreessa tutkimuksessa on nyt selvitetty (siirryt toiseen palveluun) koirien ystäville tutun hellyttävän, usein kerjäykseen käytettävän katseen saloja.

Avain temppuun on silmäpielen kohottajalihas. Sen avulla voi nostaa kulmakarvan sisäosaa asentoon, joka näyttää ihmisen silmiin vähän surulliselta ja kovin suloiselta.

Koira
AOP

Yhdysvaltalais-brittiläisen tutkijaryhmän tuoreen tutkimuksen mukaan lihas on kehittynyt koirille 33 000 vuotta sitten tapahtuneen kesyyntymisen seurauksena.

Tutkimuksessa verrattiin koirien ja susien kasvolihaksia ja sitä, kuinka usein ja intensiivisesti eläimet nostavat sisäkulmakarvaansa. Susilla tällaista lihasta ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin koirilla ja sen käyttö vähäistä.

Tutkijoiden mukaan vetoava "koiranpentukatse" tekee koirasta vauvamaisen ja muistuttaa surullisen ihmisen ilmettä, joten sen näkeminen voi laukaista ihmisissä hoivavietin. Ilmeen käyttämisestä on siis ollut hyötyä koirille.

Koira katselee kulmien alta.
Tutkijat ovat nyt selvittäneet, miten koira on kehittänyt jokaisen koirien ystävän tunnistaman minulla on asiaa -katseen.Volker Hohlfeld / AOP

Tutkijoiden mukaan todennäköisimmin on käynyt niin, että aikoinaan koirat ovat jollain tasolla tuoneet esiin piirteitä, jotka ovat houkutelleet ihmiset pitämään niistä huolta.

Ihmiset taas puolestaan suosivat näitä piirteitä joko alitajuisesti tai tarkoituksella. Vahvistava kierre oli valms ja loi koiriin piirteitä, joita tunnemme niissä nyt.

Yhteiselo ihmisen kanssa on muokannut koiraa monella tavalla – myös siis pienistä lihaksista.

Koira
Tämä koira on kuvattu italialaisella koiratarhalla vuonna 2014. Salvatore Conte / AOP

Tutkimukseen osallistunut professori Anne Burrows Duquesnen yliopistosta sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että evoluution näkökulmasta 33 000 vuoden yhteiselon aikana tapahtunut muutos on ollut "huomattavan nopeaa".

Karkki motivoi. Senkin koirien ystävät tietävät.

Aiemmat tutkimukset koiratarhalta ovat kertoneet, että kulmakarvalihastaan paljon hyödyntäville hylätyille koirille löytyi uusi koti nopeammin kuin koirille, jotka nostelivat kulmiaan harvemmin.

koira
Onhan se koira aika hellyttävä näinkin. Simon Lloyd / AOP

Lue myös:

Koiran ja omistajan hyvän suhteen lähtökohta on luottamuksessa – 8 vinkkiä, joilla parannat suhdetta koiraasi

"Kaikista koirista saa hyviä kuvia" – ota käyttöön ammattilaisen vinkit lemmikin valokuvaamiseen

Presidentitkin sen tietävät: lemmikinomistajat ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin väestö keskimäärin