1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginhallitukset

SDP:n valtuustoryhmä harkitsee potkuja pullikoineille kaupunginhallituksen puheenjohtajavalinnassa: “Parasta jos eroaisi itse”

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajan erikoinen valintakuvio on johtamassa jälkipyykkiin SDP:n sisällä.

kaupunginhallitukset
Arto Seppälä
Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Arto Seppälä (sd.)Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina kaupunginhallitukselle uuden puheenjohtajan Markku Aholaisen luovuttua tehtävästä kohun jälkeen.

Puheenjohtajuus kuuluu puolueiden välisen sopimuksen perusteella SDP:lle. SDP:n henkilövalinnat tekee kunnallisjärjestön edustajisto. Se valitsi tehtävään Soile Kuitusen.

Valtuustossa Kuitusta esitti tehtävään valtuustoryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen. Kuitunen sai kilpailijan yllättävältä taholta, sillä demareiden Paavo Barck ehdotti puheenjohtajaksi Arto Seppälää.

Seppälä voitti suljetun lippuäänestyksen äänin 30-20. Seppälä oli hävinnyt äänestyksen demareiden sisäisessä vaalissa.

– Tämä oli törkeä temppu Artolta ja Paavolta ja loukkaa meidän valtuutettuja sekä kunnallisjärjestön edustajia, Satu Taavitsainen sanoo.

Taavitsainen on kutsunut ylimääräisen valtuustoryhmän kokouksen juhannuksen jälkeiselle maanantaille. Siinä on tarkoitus keskustella Seppälän ja Barckin erottamisesta valtuustoryhmästä.

– He voivat myös itse erota ja se voisi olla paras vaihtoehto, Taavitsainen sanoo.

Seppälä ja Barck: Emme eroa

Yle Mikkeli tavoitti tiistaiaamuna myös Arto Seppälän ja Paavo Barckin. Molemmat olivat tietoisia valtuustoryhmän ensi maanantain kokouksesta, jossa heidän erottamisestaan on tarkoitus keskustella.

– En aio erota, sillä ei meillä ole mitään syytä lähteä eroamaan. Se on ryhmän asia. Jos perusteluja löytyy siitä vaan. Ei varmaan helpota yhtään ryhmän tilannetta. En aio myöskään puolueesta erota. Sitä he eivät pysty päättämään, Paavo Barck sanoi.

Myös Seppälä sanoo pysyvänsä puolueen sekä valtuustoryhmän jäsenenä.

– Jos erottavat, sitten erottavat. He menettävät sillä hallituksen puheenjohtajuuden, Seppälä muistuttaa.

Seppälä puolustelee poikkeuksellista menettelyä Mikkelin erikoisella tilanteella, jossa poliittisten ryhmien välinen luottamus on ollut koetuksella.

– Niin paljon tulee palautetta kaupunkilaisilta ja henkilökunnalta, että se rohkaisee ja kannustaa tehtävään. Vaikka tämä ei mennyt taiteen sääntöjen mukaan, pakko oli toimia. Tilanne oli Mikkelissä jotenkin lukossa.

Mahdollisen erottamisen jälkeen Seppälä ja Barck muodostaisivat oman valtuustoryhmän.

– On mielenkiintoista nähdä, liittyykö mahdolliseen uuteen ryhmään muitakin demareita, Barck aprikoi.

Lue seuraavaksi