Antti Kaikkonen pyrkii keskustan puheenjohtajaksi: "Olen vahvalla motivaatiolla mukana"

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja ryhmäjohtaja Antti Kurvinen harkitsevat edelleen lähtevätkö puheenjohtajakisaan.

Suomen Keskusta
Antti Kaikkonen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan keskustan puoluetoimistolla.
Antti Kaikkonen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan keskustan puoluetoimistolla.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ilmoitti tiistaina hakevansa keskustan puheenjohtajaksi. Hän on ensimmäinen kisaan ilmoittautunut ehdokas.

– Olen vahvalla motivaatiolla mukana. Tavoite on palauttaa keskustan itseluottamus ja pidemmällä tähtäimellä myös menestyminen vaaleissa, Kaikkonen, 45, kertoi tiedotustilaisuudessaan puoluetoimistolla Helsingissä.

Hänen mukaansa Juha Sipilä oli aikanaan oikea valinta puheenjohtajaksi, jonka työtä pääministerinä "arvostetaan muutaman vuoden päästä". Keskusta tarvitsee Kaikkosen mukaan nyt kuitenkin erilaisesta taustasta tulevaa puheenjohtajaa.

Kaikkonen korosti, että on kansanliikkeen kasvatti, keskustan Kaikkonen. Hän on viidennen kauden kansanedustaja.

Kaikkosen mukaan hänen painotuksensa ovat hieman erilaisia kuin mitä on viime vuosina kuultu. Hänen mielestään keskustan aatetta on päivitettävä 2020-luvulle sopivaksi. Hän kuitenkin painottaa, ettei ole ehdottamassa täyskäännöstä keskustan politiikkaan.

Kaikkonen haluaa, että huolenpito heikommista näkyy keskustan politiikassa nykyistä paremmin.

– Haluan, että keskusta arvostaa työn tekemistä ja yrittäjyyttä, mutta pidän tärkeänä, että keskustan hyvä sydän näkyy vahvasti keskustan politiikassa, välittäminen yhteiskunnan heikompiosaisista. Nämä painotukset näkyvät sitten vahvasti Kaikkosen keskustassa, jos minä tulen valituksi.

Kaikkonen pitää tärkeänä ja uskoo, että puheenjohtajakisaan tulee muita ehdokkaita.

– Kisa mahdollistaa laajan keskustelun keskustan tulevaisuudesta, hän sanoo.

Hän ei halunnut ottaa vielä suoraan kantaa, pitääkö keskustan tulevan puheenjohtajan saada valtiovarainministerin salkku, mutta piti sitä luontevana.

Kaikkonen ei koe, että tuomiosta olisi haittaa

Keskusta valitsee Sipilän tilalle uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuun alussa Kouvolassa.

Kaikkonen nousi Sipilän eroilmoituksen jälkeen korkealle puoluejohtajaspekulaatioissa.

Kaikkonen toimi viime vaalikaudella keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kaikkosen nimi on ollut myös aiemmin usein esillä, kun on mietitty vaihtoehtoja keskustan puheenjohtajaksi.

Kaikkosen saama tuomio Nuorisosäätiöön liittyvässä vaalirahasotkussa nostettiin jälleen esiin ministerivalinnan yhteydessä.

Tiistaina Kaikkonen puolustautui, että kyse on kymmenen vuoden takaisesta tapauksesta. Hän ei koe, että tuomiosta on haittaa. Kaikkonen vetosi siihen, että oikeuskanslerin mukaan tuomio ei ollut este ministerivalinnalle.

Kaikkosen osakkeita nostaa se, että yksi vahva ehdokas toisensa jälkeen on ilmoittanut, ettei lähde tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta.

Kurvinen: Nyt valitaan puoluejohtajaa, ei varapääministeriä

Julkisuudessa suosikeiksi nostetuista ehdokkaista on jäljellä enää keskustan varapuheenjohtaja, 31-vuotias Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja, 32-vuotias Antti Kurvinen.

Kulmuni kertoi Ylelle tiistaina, että hän harkitsee edelleen lähteekö kisaan. Kulmuni on sanonut aiemmin kertovansa ratkaisustaan lähempänä puoluekokousta.

– Omalta osaltani ilmoitan hyvissä ajoin ihmisille mihin taivun, mutta se on iso asia, jota täytyy pohtia, Kulmuni sanoi tiistaina.

Kulmunin mukaan harkinnassa painaa se, että keskustan tilanne on vaikea.

– Luottamuksen palauttaminen keskustaan vaatii myös muutoksia, ja täytyy harkita omalta osaltani onko kannatusta kisaan ja voisinko olla sellainen, joka pystyisi luottamusta palauttamaan.

Antti Kurvinen on jo ilmaissut kiinnostuksensa tehtävään. Tiistaina hän kertoi Ylelle, että hänellä ei ole asiaan lisättävää tässä vaiheessa.

– Olen saanut pyyntöjä lähteä kilpailuun. Teen ratkaisun lähiaikoina, Kurvinen sanoi.

Kurvisen mukaan keskusta tarvitsee puheenjohtajaksi puolueen kehittäjän, joka löytää uuden aattellisen politiikan sisällön ja nostaa raskaan vaalitappion kärsineen puolueen "uuteen kukoistukseen".

– Nyt pitää valita ennen kaikkea puoluejohtaja, ei niinkään ministeriryhmän vetäjää tai punamultahallituksen varapääministeriä, vaikka voi olla, että sekin tehtävä tulee eteen.

Ennakkosuosikki Annika Saarikko kieltäytyi tehtävästä perhesyihin vedoten.

Myös valtiovarainministeri Mika Lintilä, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen ja kansanedustaja Anu Vehviläinen ovat jo sanoneet, etteivät tavoittele puoluejohtajan pestiä.

Viimeisin kieltäytyjä on ensimmäisen kauden kansanedustaja Eeva Kalli, joka toimii eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana.

Lue lisää:

MTV: Eeva Kalli ei lähde mukaan keskustan puheenjohtajakisaan

Keskustan puheenjohtajuus kiinnostaa Antti Kurvista – ehdokkuuspyyntöjä on tullut läheltä ja kaukaa

Valtiovarainministeri Mika Lintilä ei aio hakea keskustan puheenjohtajuutta

Annika Saarikko ei pyri keskustan puheenjohtajaksi: "Noudatin sydämeni ääntä"

Kenestä Juha Sipilän seuraaja? Keskustan puheenjohtajapeli lähti heti käyntiin – listasimme kärkiehdokkaat