Hongkongin hallintojohtaja pyysi anteeksi suurprotesteihin törmännyttä karkotuslakia

Lakihanke on nostattanut Hongkongissa ennätyssuuria mielenosoituksia ja vaatimuksia hallintojohtaja Carrie Lamin erosta.

Hongkong
Carrie Lam puhuu mikrofoneihin. Tausta on vaaleansininen.
Hongkongin hallintojohtaja esitti erityisalueen kansalaisille anteeksipyynnön tavasta, jolla oli hoitanut paljon kritiikkiä nostattanutta lakihanketta. Lam kieltäytyi vetämästä lakihanketta täysin pois.Roman Pilipey / EPA

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on pyytänyt erityisalueen asukkailta anteeksi suuriin mielenilmauksiin johtanutta luovutuslakia.

Lam ei kuitenkaan eronnut eikä virallisesti vetänyt lakihanketta takaisin.

Protestien paineessa Hongkongin johto keskeytti lauantaina lakihankkeen käsittelyn.

Laki mahdollistaisi vakavista rikoksista epäilyjen luovuttamisen tuomiolle Manner-Kiinaan. Lain vastustajat pelkäävät sen heikentävän Hongkongin erityisasemaa ja demokraattisia vapauksia.

Noin kaksi miljoonaa hongkongilaista osoitti mieltään lakia vastaan sunnuntaina. Protestissa vaadittiin myös hallintojohtajan eroa.

Mielenosoittajia Honkongin kaduilla.
Valtavat väkijoukot lähtivät Hongkongin kaduille sunnuntaina vastustamaan lakihanketta, joka mahdollistaisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinan tuomioistuimiin.Jerome Favre / EPA

– Minun pitää henkilökohtaisesti kantaa suuri osa vastuusta. Tämä on johtanut vastakkainasetteluihin, kiistoihin ja ahdistuneisuuteen yhteiskunnassamme, Carrie Lam sanoi lehtistötilaisuudessa.

– Esitän tästä vilpittömimmän anteeksipyyntöni kaikille hongkongilaisille.

Lam ei suoranaisesti perunut lakiesitystä mutta sanoi myös, että hankkeessa ei edetä, ellei sillä ole kansalaisten luottamusta.

Lam ei aio erota vaan aikoo hoitaa kolmevuotisen kautensa loppuun asti. Hongkongin hallintojohtajan valitsee Kiinan keskusvallalle uskollinen komitea.

Britannian siirtomaavallan alaisuudessa ollut Hongkong palautettiin osaksi Kiinaa vuonna 1997 yksi maa, kaksi järjestelmää.

Aiheesta aiemmin:

Hongkongissa aktivisti Wong vapaaksi – Vaati heti Hongkongin Kiina-mielistä johtajaa eroamaan 17.6.2019

Sadattuhannet kokoontuivat uuteen suurmielenosoitukseen Hongkongissa – Hallintojohtaja ei eroa, mutta lupaa ottaa arvostelun vastaan nöyrästi16.6.2019

Hongkongin hallintojohtaja: Kiistellyn karkotuslain valmistelu keskeytetään 15.6.2019

Hongkongin mielenosoittajat yrittivät rynnätä parlamenttiin – Nämä kolme kohtaa selittävät kiristyvää tilannetta12.6.2019

Pelko karkottamisesta Kiinaan ajoi satojatuhansia marssille Hongkongissa – "Minun on pelastettava tyttäreni", kommentoi uudesta karkotuslaista huolestunut opettaja9.6.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters