Hyppää sisältöön

Facebook julkisti pitkään huhutun oman digitaalisen valuuttansa

Valuutalla voisi maksaa palveluita ja sitä voisi siirtää käyttäjien välillä.

Facebookin käyttäjät voivat kohta maksaa maksuja palvelun sisällä. Kuva: Julien de Rosa / EPA

Sosiaalisen median yhtiö Facebook on julkaissut suunnitelmansa käynnistää Libra-nimisen (suomeksi vaaka) virtuaalivaluutan, joka liittyy sen nykyisiin palveluihin.

Digitaalinen valuutta on tarkoitus lanseerata ensi vuoden alkupuoliskolla. Yhtiö kehittää myös palvelun, jolla digitaalista valuuttaa voi säilyttää, käyttää ja lähettää muille käyttäjille.

Maksujärjestelmä kiinnittyy Facebookin pikaviestipalveluihin Messengeriin ja WhatsAppiin. Virtuaalista lompakkoa hallitaan Calibra-nimisellä sovelluksella.

Kun esimerkiksi kryptovaluutta Bitcoin on ollut esillä julkisuudessa nopeasta arvonvaihtelustaan ja ajoittain myös siihen liitetyistä huijauksista, Facebook tähtää valuutallaan enemmän maksujärjestelmäksi, jolla käyttäjät voivat siirtää maksuja toisilleen ja palvelua käyttäville yrityksille.

Yhtiön kehittelemän valuutan arvo voi tulla olemaan sidoksissa joihinkin perinteisiin suuriin valuuttoihin, jotta sen arvo ei heittelisi. Vielä ei tarkkaan tiedetä, kuinka arvon sitominen perinteisiin rahamarkkinoihin tapahtuu.

Reutersin mukaan Facebook toivoo, että uudella valuutalla se voi tarjota osalle asiakkaistaan ensi kertaa pääsyn pankkimaailman palveluihin.

Lisää tuottoa pikaviestintäpalveluista

Facebook yrittää hankkeellaan laajentua sosiaalisen median jättiläisestä sähköisen kaupankäynnin ja maksuliiketoiminnan suuntiin. Se toivoo näin saavansa nykyistä enemmän tuottoa pikaviestipalveluidensa käyttäjistä.

Yhtiön projektissa ovat mukana muun muassa Visa, Mastercard, PayPal ja Uber. Kaikkiaan mukana on ainakin 27 kumppaniyritystä. Facebook on perustanut niiden kanssa Libralle Sveitsiin valuuttaa hallinnoivan säätiön.

Reutersin haastattelema asiantuntija pohti Facebookin hankkeeseen liittyvän monia haasteita: esimerkiksi verotus vaihtelee eri maissa, ja maailmanlaajuisen valuutan hallinnointi voi olla vaikeaa.

Huolta on herättänyt myös yksityisyys, sillä Facebook on ollut julkisuudessa tietoturvaongelmien vuoksi.

Lue myös