Kuopio hakee kokeiluun pohjoissavolaisia ihmisiä, jotka ovat valmiita ekoilemaan kuukauden ajan

Mukaan toivotaan kotitalouksia niin keskustoista, lähiöistä kuin maaseudultakin sekä erilaisia asumismuotoja edustavia talouksia.

Kuopio
Mikko Valtonen. Mikko Valtonen on valinnut pataan mahdollisimman vähäpäästöisiä raaka-aineita.
Hiili- ja materiaalijalanjäljen kokoon vaikuttavat muun muassa päivittäiset ateriat ja kotitalouden käyttämät liikkumismuodot.Matti Myller / Yle

Kuopiossa alkaa elokuussa kokeilu, johon kaupunki etsii vapaaehtoisia kotitalouksia ja yrityksiä. Mukaan ilmoittautuvien kotitalouksien pitäisi yrittää pyörittää arkeaan pienemmällä hiili- ja materiaalijalanjäljellä kuukauden ajan. Mukaan haetaan myös yrityksiä, joiden tarjoamia palveluita tai tuotteita osallistujat voisivat testata kokeilujakson aikana.

Kokeiluun etsitään pohjoissavolaisia ihmisiä, jotka asuvat keskustoissa, lähiöissä ja maaseudulla niin rivi-, kerros-, kuin omakotitaloissakin. Ilmoittautua voivat kaikenkokoiset kotitaloudet, sekä suurperheet, opiskelijat, kimppakämpät että sinkkutaloudetkin.

– Mukaan lähtevillä kotitalouksilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta ”ekoasioista”, vaan riittää, että on kiinnostunut kokeilemaan uusia asioita tämän kokeilun puitteissa, Kuopion kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Kyse on kansainvälisestä, Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö -hankkeesta, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Suomesta on tällä hetkellä mukana yhteensä seitsemän kaupunkia.

Tiekartta jalanjäljen pienentämiseksi

Kokeilussa lasketaan mukana olevien kotitalouksien hiilijalanjälki eli elämäntapojen ilmastopäästöt sekä materiaalijalanjälki eli luonnonvarojen kulutus nykyisen kulutuksen perusteella.

Jalanjäljen kokoon vaikuttavat muun muassa päivittäiset ateriat ja talouden käyttämät liikkumismuodot. Tämän pohjalta kotitaloudet kehittävät oman kestävän elämän tiekarttansa yhteisessä työpajassa. Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita ja keinoja, joita haluavat lähteä kokeilemaan kuukauden aikana luonnonvarojen kulutuksensa pienentämiseksi.

Yritysten osalta puolestaan tarjotut palvelut voivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautojen, kotiinkuljetuspalveluiden, tehokkaiden tilaratkaisujen, kestävien ja edullisten liikkumistapojen käyttäminen tai vaikkapa uusien proteiinilähteiden hyödyntäminen ruokavaliossa.

Kotitaloudet ja yritykset voivat ilmoittautua mukaan kokeiluun Kuopion kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).