1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. 8 minuuttia

"Idiootti! Typerys!" – Somessa unohdamme helposti käytöstavat ja aivotutkija Katri Saarikivi tietää miksi

Kun näkee ilkeän kommenttinsa satuttavan toista ihmistä, paha mieli tarttuu, empatiaan perehtynyt aivotutkija selittää.

8 minuuttia
Katri Saarikivi
Internetissä on ihmeen helppo laukoa toisille ikäviä asioita, mutta miksi? Vieraana aivotutkija Katri Saarikivi.

Ruma. Tyhmä. Idiootti. Tai vaikkapa "Häpeän puolestasi. Sun naama on oudonmallinen myös" (siirryt toiseen palveluun). Miksi aikuiset ihmiset käyttäytyvät internetissä ja sosiaalisessa mediassa kuin idiootit?

Mistä kyse?

Yksi syy on se, että ilkeily netissä on helppoa, selittää aivotutkija Katri Saarikivi.

Kun toista ei näe, ei näe myöskään reaktiota ilkeään viestiin tai kommenttiin. Kasvotusten joudumme kohtaamaan toisen ihmisen, joka ehkä pahoittaa ilkeilystämme mielensä.

– Jos sanoisit minulle jotain ilkeää kasvosten, niin minulle tulisi tosi paha mieli. Kun näet missä tunnetilassa olen, niin se tarttuu sinuun, jolloin sinäkin kärsit siitä, että minulle tulee paha mieli.

Saarikiven mukaan unohtaessamme, että tietokoneen tai kännykän ruudun takana on toinen ihminen, tulee ilkeästä ja typerästä käytöksestä helpompaa.

– Netissä kontakti puuttuu eikä siellä tarvitse välittää toisen ihmisen tunteista. Voi ikäänkuin ilman seuraamuksia olla kamala.

Kun on väsynyt tai stressaantunut, impulssikontrolli höltyy erityisen helposti, aivotutkija selittää.

– Voisi luulla, että aikuiset ihmiset osaavat käyttäytyä, kun sitä on harjoiteltu niin pitkään, mutta kaikilla keittää joskus yli. Silloin saattaa tulla kasvotustenkin tiuskaisseeksi jotain sellaista, mitä ei oikeasti tarkoita.

Kuka ja mitä?

Humex-projektin tutkimusjohtaja Katri Saarikivi tutkii esimerkiksi sitä, miten ihmisten välistä empatiaa voisi edistää ja voisiko sen lisäämisestä olla hyötyä vuorovaikutustilanteissa (siirryt toiseen palveluun).

Erityisesti empatiaan perehtynyt aivotutkija Saarikivi myös luennoi ja kirjoittaa – esimerkiksi kolumneja Ylen verkkosivuille.

Tätä et ehkä tiennyt

Saarikivi sanoo netti-ilkeilyn muistuttavan autoiluraivoa. Siis sitä tunnetta, jossa oman ratin takaa katsoessa kaikki muut ovat liikenteessä täysiä pölvästejä, joiden surkeat ajotaidot saavat kiroilemaan.

– Samalla lailla auton ratissa saattaa sanoa asioita, joita ei kanssa-autoilijoille kasvotusten sanoisi.

Mitä on tärkeä muistaa?

– Jos sosiaalisen median käyttö on ongelma, sitä kannattaa ilman muuta säädellä. Kannattaa tehdä pieniä testejä selvittääkseen, onko oikeast somekoukussa: tuleeko vierotusoireita, meneekö käsi automaattisesti puhelimelle?

– Näitä testejä kannattaa tehdä, sillä sovellukset on myös suunniteltu mahdollisimman koukuttaviksi – sen kanssa kannattaa olla hereillä, Saarikivi sanoo.

Katri Saarikiveä haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla pääkuvaa.

Katso myös edelliset jaksot tästä.

Lue lisää:

Katri Saarikiven kolumni: Tasa-arvoista yhteiskuntaa ei voi rakentaa vain erilaisuuteen keskittymällä

"Täällä vihapuheen kirjoittaja joutuu katsomaan kohdettaan silmiin" – Sovittelijat Jaakko ja Pirjo uskovat kohtaamisen voimaan

Nettivihaa työssään kohtaava Sami Koivisto tapasi miehen, joka toivoi hänen perheensä tappamista: "Pelottavinta oli se, että hän on ihan tavallinen suomalainen mies"

Lue seuraavaksi