1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terrafame

Terrafamelle uusi energialaitos – nestekaasu vaihtuu puupohjaisiin polttoaineisiin

Yhtiö aikoo höydyntää akkukemikaalitehtaan energialaitosta muihinkin prosesseihin.

Terrafame
Terrafamen kaivosaluetta Sotkamossa.
Terrafame haluaa pitää koko prosessin hiilijalanjäljen pienenä.Niko Mannonen / Yle

Terrafamen tulevalle akkukemikaalitehtaalle rakennettava energialaitos toimii uusiutuvalla energialla ja pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä.

Advenin toimittama 10 megawatin energialaitos tuottaa uusiutuvalla polttoaineella höyryä ja lämpöenergiaa pääosin akkukemikaalien valmistukseen. Voimalaitosta käytetään myös teollisuusalueen muihin prosesseihin ja tilojen lämmitykseen.

Aiemmin Terrafame on Sotkamossa käyttänyt energiantuotannon polttoaineena nestekaasua. Se korvataan nyt lähes kokonaan kotimaisella puupohjaisella polttoaineella, kuten esimerkiksi metsähakkeella, kierrätyspuulla tai sahojen sivutuotteilla.

Advenin myyntijohtaja Juha Elon mukaan jää vielä nähtäväksi, kuinka paljon polttoainetta energialaitos tarvitsee.

– Haluamme kerätä polttoaineet mahdollisimman läheltä ihan kustannustehokkuudenkin takia. Hankimme siis paljon puuainesta Kainuusta, Elo sanoo.

Terrafame toimittaa uuden akkukemikaalitehtaan myötä paljon raaka-aineita kasvavalle sähköautoteollisuudelle. Terrafamen toimitusjohtaja Jouni Lukkaroisen mukaan tässä tuotantoketjussa pieni hiilijalanjälki on tärkeä asia.

– Terrafamen bioliuotusmenetelmä on hiilijalanjäljeltään selvästi pienempi kuin perinteiset rikastusmenetelmät. Energialaitoshankinnassa lähdettiin alun perinkin hakemaan uusiutuvaa polttoainetta käyttävää laitosta, Lukkaroinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi