Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuin tyrmäsi Saksan suunnittelemat tietullit ulkomaalaisia sortavina – Itävallassa riemuitaan

Tietullia olisivat maksaneet käytännössä ulkomaalaiset, koska saksalaiset olisivat voineet vähentää niitä verotuksessa.

Arkistiokuva. A1-moottoritie Pohjois-Saksassa elokuussa 2017. Kuva: Focke Strangmann / EPA-EFE

EU:n tuomioistuin on tyrmännyt Saksan suunnittelemat moottoritietullit, koska ne syrjisivät muiden EU-maiden kansalaisia.

Saksan pitkälle valmisteleman suunnitelman mukaan kaikki autoilijat olisivat joutuneet maksamaan tietulleja, mutta saksalaiset olisivat voineet vähentää niitä verotuksessa.

Tietullin määrä olisi vaihdellut auton koon ja moottorityypin perusteella. Sitä olisi joutunut maksamaan enimmillään 130 euroa vuodessa.

Tietullisuunnitelmasta valitti naapurimaa Itävalta ja valitusta tuki Hollanti. Itävallan mukaan tietulli ei olisi ollut sopusoinnussa EU:n yhteismarkkinoiden kanssa, koska se olisi syrjinyt muiden EU-maiden kuin Saksan kansalaisia.

Saksan mielestä saksalaisia ja ulkomaalaisia ei voi verrata, koska ulkomaalaiset eivät maksa autoveroa Saksaan.

"Osoitus reiluudesta"

Saksan oli tarkoitus ottaa autovero käyttöön jo ensi vuonna. Alun perin myös EU-komissio tyrmäsi sen, mutta hyväksyi muokatun version.

Liikenneministeri Andreas Scheuer sanoo, että Saksa aikoo noudattaa EU-tuomioistuimen päätöstä, mutta keskustelu tietulleista jatkuu.

Itävallassa kaikki poliittiset ryhmät riemuitsevat tuomioistuimen päätöksestä, kertoo maan yleisradioyhtiö ORF (siirryt toiseen palveluun). Liikenneministeri Andreas Reichhardtin mukaan päätös on tuenilmaus EU:n yhteismarkkinoille ja osoitus reiluudesta Euroopassa.

Tietulleja on käytössä myös Itävallassa, (siirryt toiseen palveluun) mutta siellä tullin joutuvat maksamaan aikaperusteisesti kaikki, myös itävaltalaiset.

.
.