Jo puolet Somalian sisäisistä pakolaisista on ilmastopakolaisia – ja määrä tulee kasvamaan, arvioi YK

Viime vuonna eri puolilla maailmaa yli 16 miljoona ihmistä joutui jättämään kotinsa ilmastoon ja säähän liittyvistä syistä.

pakolaiset
pakolaisia kankaan alla somaliassa
Maan sisäisiä pakolaisia Somalian pääkaupungin Mogadishun ulkopuolella. Kuivuus ajaa yhä lisää ihmisiä kotiseuduiltaan. Arkistokuva.Said Jusuf Warsame / EPA

Yhä useampi somali joutuu jättämään kotinsa ilmastoon ja ympäristöön liittyvistä syistä, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR (siirryt toiseen palveluun).

– Muuttuva ilmasto ei ole johtanut vain ruokapulaan, vaan se on myös pakottanut ihmisiä muutamaan pois kodistaan, sanoo järjestön tiedottaja Babar Baloch Sveriges Radiolle (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsalaismedian mukaan Somaliassa on yhtä paljon niin kutsuttuja ilmastopakolaisia kuin sotaa ja konflikteja paenneita henkilöitä.

Sadekausia jää välistä

Somaliassa on jopa 2,6 miljoonaa sisäistä pakolaista. Lisäksi 820 000 somalia on pakolaisina (siirryt toiseen palveluun) Afrikan sarven maissa ja Jemenissä.

Somaliaa on jo pitkään vaivannut kuivuus. Tänä vuonna isossa osassa maata ei satanut lainkaan huhti-kesäkuun välisenä aikana, joka on perinteistä sadekautta. Sadetta ei tullut myöskään viime syksynä.

Sateen puute on erityisen huolestuttavaa, sillä sen myötä jopa viisi miljoona somalia voi jäädä heinäkuussa ilman ruokaa, ennustaa pakolaisjärjestön tiedottaja Babar Baloch.

Ongelma on maailmanlaajuinen. YK:n pakolaisjärjestön arvion mukaan viime vuonna yli 16 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa esimerkiksi myrskyjen, tulvien, metsäpalojen ja kuivuuden vuoksi.

Ilmaston vuoksi pakenevien asema on kiistelty

Iso osa ilmaston vuoksi pakenevista on valtioiden sisäisiä pakolaisia.

Ilmaston vuoksi pakenevien asema on kiistanalainen, sillä heillä ei ole virallista pakolaisstatusta.

Geneven vuoden 1951 pakolaissopimus määrittelee pakolaisen henkilöksi, joka joutuu jättämään kotinsa esimerkiksi sodan tai vainon vuoksi.

Asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, että ympäristöön liittyvistä syistä pakenevien henkilöiden lisääminen kansainväliseen sopimukseen voisi vähentää muiden pakolaisten suojelua (siirryt toiseen palveluun)(The Economist).

Lähteet: Sveriges Radio, UNHCR