Prinssi Harrya rasistisesti solvannut äärioikeistolaisteini tuomittiin vuosiksi vankilaan

19-vuotias nuorukainen sai tuomion yllyttämisestä terrorismiin ja terroristisen aineiston hallussapidosta.

Tuomittu solvasi prinssi Harrya "rotupetturiksi" muutama kuukausi sen jälkeen, kun hän oli mennyt naimisiin yhdysvaltalaisnäyttelijä Meghan Marklen kanssa. Kuva: Neil Hall / EPA-EFE

Britanniassa on tuomittu yli neljäksi vuodeksi vankilaan mies, joka jakoi sosiaalisessa mediassa solvaavan päivityksen prinssi Harrysta.

Prinssistä julkaistun uhkaavansävyisen päivityksen lisäksi mies tuomittiin muista nettijulkaisuistaan sekä terroristisen aineiston hallussapidosta.

19-vuotias yliopisto-opiskelija julkaisi prinssi Harrysta laatimansa kuvan äärioikeiston suosimassa yhteisöpalvelu Gabissa viime elokuussa eli muutama kuukausi sen jälkeen, kun prinssi oli mennyt naimisiin Meghan Marklen kanssa. Marklen äiti on tummaihoinen.

Tekaistussa kuvassa prinssi oli pistooli ohimolla veren peittämää taustaa vasten. Kuvassa oli myös hakaristi ja teksti "Nähdään myöhemmin, rotupetturi".

Nuorukaisen hallusta löytyi myös muun muassa terroristiverkosto al-Qaidan koulutusopas ja Valkoisen vastarinnan käsikirja. Lisäksi hän piti blogia, jota on kuvattu äärimmäisen väkivaltaiseksi ja naisvihamieliseksi.

"Inhottavaa ja laitonta"

Syytetty tunnusti syyllisyytensä terrorismiin yllyttämiseen ja terroristisen aineiston hallussapitoon. Oikeus langetti hänelle neljän vuoden ja kolmen kuukauden tuomion.

Samassa oikeudenkäynnissä tuomittiin 18-vuotias mies, joka kävi 19-vuotiaan kanssa samoilla keskustelusivustoilla. Hän sai 1,5 vuoden vankeustuomion yllyttämisestä terrorismiin.

Tuomari Rebecca Poulet totesi kaksikon päivitysten olleen sekä inhottavia että siksi rikollisia, että niillä pyrittiin selvästikin yllyttämään terroritekoihin.

Pouletin mukaan kaksikko edisti uusnatsismista vaikutteita saaneiden äärioikeistolaisten ryhmien ideologiaa. Ihmisiä kehotettiin väkivaltaan muita kohtaan syistä, joita kukaan oikeamielinen ihminen ei voi koskaan ymmärtää, tuomari totesi brittilehti The Guardianin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)