Päiväkotilapset saavat työntää kätensä multaan eikä käsiä pestä ulkoilun jälkeen saippualla – mikrobirikkaasta pihasta haetaan vastustuskykyä

Kokkolassa kaksi päiväkotipihaa on suunniteltu luonnonpihoiksi. Myös muualla Suomessa niitä on kokeiltu.

päivähoito
Kuvassa lapsia päiväkodin pihalla
Sylvi, Joika, Lauri ja Aila löysivät päiväkodin pihalta monenlaista, muun muassa leppäkertun ja kastemadon.Ville Viitamäki / Yle

Suomalaistutkimusten mukaan lapsen vastustuskyky vahvistuu, kun lapsi on päivän aikana tekemisissä metsämaan, nurmen tai vaikkapa lahopuun kanssa.

Uusia piharatkaisuja on kokeiltu tutkimusmielessä esimerkiksi Espoossa ja Lahdessa. Nyt myös Kokkola uusii kaksi päiväkotipihaa.

Tervanpolttajan ja Falanderinkadun pihapiirit kokivat tänä vuonna muutoksen, kun tonteille tuotiin tilaelementtipäiväkodit helpottamaan pulaa päiväkotipaikoista. Samalla niiden pihat suunniteltiin mikrobirikkaiksi. Elementtipäiväkodit ovat käytössä ainakin seitsemän vuotta.

Vähän rahaa, mitä tehdä?

Kokkolan kaupungin vihersuunnittelijalla Nina Mamialla oli edessään visainen tehtävä, sillä lapsille oli keksittävä elementtipäiväkotien pihalle mukava leikkipaikka. Määrärahaa oli tarjolla vain noin 100 000 euroa.

Teräksiset leikkivälineet, turvalaatat, tekonurmet ja muut tyypilliset leikkipihan välineet ovat kalliita, joten mielessä alkoi itää idea toisenlaisesta toteutuksesta, mikrobirikkaasta pihasta.

– Tutkimusten mukaan nurmikko, metsäpohjakuntta ja niitty sisältävät tosi paljon mikrobeja, jotka ovat tärkeitä ihmisten suolistobakteereille ja sitä myöten tukevat immuunipuolustusjärjestelmää. On siis hyväksi, että ne kulkeutuvat suun ja ihon kautta suolistoon, tietää Mamia.

Kuvassa Nina Mamia
Vihersuunnittelija Nina Mamia iloitsee siitä, että koripajuista istutettu maja on lähtenyt kasvamaan hyvin. Sille tulee vielä runsaasti lisää mittaa ja tuuheutta sekä erilaisia rakenteita. Ville Viitamäki / Yle

Nämä materiaalit mahtuivat myös annettuun budjettiin, mutta toisaalta ne eivät ole yhtä kestäviä kuin vaikkapa asfaltti. Sen takia Mamian mielestä on hyvä, että pihat ovat käytössä vain määräajan, seitsemän vuotta.

Mitä sitten mikrobirikkaassa pihassa on? Tulliharjuun on syntynyt koripajusta istutettu pajumaja pöllilattialla. Sinne laitetaan tukkirinne, tasapainoilupöllejä, kivikkoa, kuorikatetta ja turpeisia istutusharkkoja. Pihalle istutetaan myös niitty.

Näiden lisäksi lapsille tulee pihaan perinteisempiäkin leikkivälineitä, kuten keinut ja niiden alle säädösten mukaiset turvalaatat.

Käsille pelkkä vesipesu

Suomalaistutkimukset ovat vahvistaneet, että luonnossa oleskelu on hyödyllistä vastustuskyvylle. Kokkolassa aiotaan mielenkiinnosta seurata, vähenevätkö sairaspoissaolot niillä lapsilla, jotka oleskelevat luonnonpihalla päiväkotipäivän aikana. Tiedossa toki on, että sairasteluun vaikuttaa moni muukin seikka.

– Parasta olisi, jos lapset eivät vaikka mullassa möyrittyään pesisi käsiään saippualla, vaan pelkällä vedellä. Silloin mikrobit kulkeutuvat suuhun ja lopulta suolistoon, Nina Mamia sanoo. Hän painottaa kuitenkin, että henkilökunta harkitsee aina tilannekohtaisesti, millainen käsienpesu on tarpeen.

Toinen seurattava asia on se, saako monimuotoinen piha lapset viihtymään ulkona tavallista kauemmin. Suunnittelijaa kiinnostaa kovasti myös se, mitä päiväkotien henkilökunta, lapset ja lasten perheet ajattelevat uudenlaisesta pihasta.

Vastaavanlaista ajatusta voi pienilläkin muutoksilla tuoda myös muihin päiväkoteihin, varsinkin jos pihat ovat pieniä.

– Päiväkotiin voidaan halutessa tuoda esimerkiksi istutuslaatikoita. Istuttamista voi tehdä sisälläkin ja ympäri vuoden. Siitä voisi syttyä innostuksen kipinä. Viime vuodet päiväkotien pihasuunnittelussa on menty voimakkaasti aivan toiseen suuntaan eli on vähennetty luonnonelementtejä muun muassa kestävyyden takia. Balanssia olisi kuitenkin hyvä miettiä, Mamia pohtii.

Enemmän tarvetta mikrobirikkaille päiväkotipihoille on kaupungeissa, sillä maalla luonto on usein lähempänä.

– Kaikkien kaupungissa asuvien arkeen ei kuulu metsässä tai edes puistoissa oleskelua. Siksi kaksi ulkoilukertaa päiväkotipäivän aikana olisi tärkeää.