Entisillä työntekijöillä oli tuhansia Nokian Renkaiden tiedostoja – hovioikeus lievensi hieman tuomioita Suomen suurimmassa yrityssalaisuusjutussa

Taustalla on riita Nokian Renkaiden avainhenkilöiden siirtymisestä toiseen yritykseen. 

talous
Rengas puristimessa Nokian tehtailla.
Nokian Renkaiden entisiä työntekijöitä tuomittiin käräjäoikeudessa yrityssalaisuuden rikkomisesta. Jussi Mansikka / Yle

Turun hovioikeus on antanut keskiviikkona päätöksen Suomen laajimmassa yrityssalaisuusjutussa. Hovioikeus lievensi hieman tuomioita.

Hovioikeus katsoi, että Nokian Renkaiden yrityssalaisuutta on loukattu, mutta ei niin vakavasti kuin yhtiö syytti.

Taustalla on riita Nokian Renkaiden avainhenkilöiden siirtymisestä toiseen yritykseen. Vuosina 2010 ja 2011 Nokian Renkaiden tuotekehityksen avainhenkilöitä siirtyi Black Donuts Engineering Oy:n palvelukseen.

Viime vuonna kahdeksan heistä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen yrityssalaisuuden rikkomisesta. Kahdelle tuli sakkoa. Black Donuts Engineeringin toimitusjohtaja ja kaksi yhtiön johtohenkilöä tuomittiin 3–5 vuoden liiketoimintakieltoon.

Hovioikeus hylkäsi toimitusjohtajan pääsyytteen, ja hänen ehdollinen vankeusrangaistuksensa muutettiin sakkorangaistukseksi. Neljän henkilön ehdollisia vankeusrangaistuksia lyhennettiin. Kahden ehdolliset rangaistukset säilyivät ennallaan. Myös sakkotuomiot pienenivät.

Lisäksi hovioikeus kumosi toimitusjohtajan ja toisen vastaajan liiketoimintakiellot, alensi Black Donuts Engineeringin yhteisösakon määrän 100 000 euroon ja arvioi yrityksen saaman rikoshyödyn määräksi 556 800 euroa.

Vahingonkorvausvaatimukset hylättiin

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus hylkäsi Nokian Renkaat Oyj:n vahingonkorvausvaatimukset kokonaisuudessaan. Oikeuden mukaan Nokian Renkaat ei pystynyt määrittelemään, mitä vahinkoa on konkreettisesti tapahtunut.

Black Donuts Engineering on konsultointiyritys, joka tekee yhteistyötä 20 ulkomaisen rengasvalmistajan kanssa tuotekehityksessä ja rengastehtaiden tuotannon kehittämisessä. Yrityksellä on 14 miljoonan euron liikevaihto.

Hovioikeuden tuomio on osittain salainen liikesalaisuuksien takia.

Turun hovioikeus.
Turun hovioikeusYle / Jouni Koutonen

Mikä on ammattitaitoa ja mikä yrityssalaisuutta?

Käräjäoikeus päätyi vuonna 2017 siihen, että jokainen vastaaja on syyllistynyt yrityssalaisuuden loukkaamisrikoksiin, mutta ei kuitenkaan niin vakavasti kuin syyttäjä väitti.

Black Donuts Engineering kiisti koko ajan syytteet. Yhtiön mukaan kyseessä eivät ole yrityssalaisuudet vaan alalla yleisesti ja laajasti tunnetut prosessit.

Oikeudenkäynnissä oli selvää se, että entisillä työntekijöillä oli hallussaan tuhansia tiedostoja esimerkiksi Nokian Renkaiden tuotantoteknologiasta ja tuotekehityksestä. Kiistassa oli kyse siitä, olivatko työntekijöiden mukanaan viemät tiedot sellaisia, että niitä voidaan pitää yrityssalaisuuksina.

Hovioikeus pohtii ratkaisussaan, mikä on ammattitaitoa ja mikä yrityssalaisuutta.

Yrityssalaisuuden ja ammattitaidon välisestä rajanvedosta ei ole korkeimman oikeuden ratkaisukäytäntöä. Ratkaisuun saattaa vaikuttaa se, missä muodossa käytetty tieto on ollut.

– Se, että tieto on ollut kirjallisessa tai sähköisessä muodossa, saattaa viitata siihen, että kysymyksessä on yrityssalaisuus eikä pelkästään aikaisemmin hankitun ammattitaidon käyttäminen, hovioikeus kertoo ratkaisussa.

Oikeuskirjallisuuden mukaan myös muistin varassa siirtyvä tieto voi olla yrityssalaisuuden rikkomista.

Hovioikeuden päätöksestä voi pyytää valitusoikeutta korkeimpaan oikeuteen.

Lue lisää:

Suomen laajimmasta yrityssalaisuusjutusta tuomio: Kahdeksalle Nokian Renkaiden ex-työntekijälle ehdollista vankeutta

Nokian Renkaiden yrityssalaisuusjutusta valitettiin hovioikeuteen