1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lemi

Lemi ei järjestä kansanäänestystä kunnan luottamusjohdon erosta – kunnan toiminnasta valitettu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Lemin kunnanhallitus vetoaa päätöksessään Kuntaliiton lakimiehen lausuntoon ja siihen, että kunnan luottamusjohto on jo vaihtunut.

Lemi

Lemi ei järjestä kansanäänestystä kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston epäluottamuksesta ja erosta. Asiasta päätti Lemin kunnanhallitus maanantain kokouksessaan.

– Päätös pohjautuu pääosin Kuntaliiton lakimiehen lausuntoon, Lemin vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä kertoo.

Kuntaliiton lakimiehen Kai Ketelimäen lausunnon mukaan kansanäänestystä ei kuntalain mukaan voi järjestää kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston erottamisesta.

Tämän lisäksi kunnanhallitus perustelee päätöstä sillä, että erottamiskansanäänestys kohdistuisi toimikautensa jo toukokuun lopussa päättäneeseen kunnanhallitukseen ja valtuuston puheenjohtajistoon.

Taustalla kunnanjohtajan ero

Kuntalaisaloitteen tehnyt Tuomo Savolainen perustelee kansanäänestysaloitettaan kunnan luottamusjohdon toiminnalla Lemin entisen kunnanjohtajan Jussi Stoorin erottamisasiassa.

Jussi Stoor erosi keväällä sen jälkeen, kun Lemin kunnanvaltuusto oli antanut hänelle äänestyksessä epäluottamuslauseen. Epäluottamuksen selkeää syytä ei kuitenkaan pitkään kerrottu julkisuuteen ja se on vieläkin ainakin jossain määrin hämärän peitossa.

Yle kertoi asiasta laajassa artikkelissa toukokuun alussa.

Kantelu Eduskunnan oikeusasiamiehelle

Kansanäänestysaloitteen tekijä Tuomo Savolainen ei aio jättää asiaa tähän. Hän on jo tehnyt kantelun Lemin kuntajohdon toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Savolaisen mukaan kantelu ei koske pelkästään kansanäänestysasiaa vaan muitakin kunnan virkamies- ja luottamusjohdon toimintaan liittyviä asioita.

Lue seuraavaksi