Mustasaaren palvelimia edelleen alhaalla – "Emme vielä tiedä, missä vika on"

Kunnasta kerrotaan, ettei kyse ole minkäänlaisesta verkkohyökkäyksestä.

palvelimet
Näitä Joensuun yliopistokampuksen palvelinhuoneen supertietokoneita käytettiin molekyylitutkimukseen.
Mustasaaren palvelimet ovat vioittuneet. (arkistokuva)Janne Ahjopalo / Yle

Mustasaaren kunnan laitteistohäiriö on edelleen korjaamatta. Kunnan palvelimissa on ilmennyt hankala häiriö, joka estää muun muassa tietokoneiden kovalevyjen käyttöä. Kunnassa ei päästä käsiksi esimerkiksi tiedostopankkiin.

– Kovalevyissä voi olla fyysinen vaurio tai sitten ohjelmistossa on jonkinlainen vika. Emme vielä tiedä, missä vika on, mutta mistään kyberhyökkäyksestä ei ole kyse, toteaa verkkoviestijä Gustaf Westerholm Mustasaaren kunnasta.

Viasta on koitunut iso ongelma, eikä työskentely kunnassa ole onnistunut normaalisti useaan päivään. Apuun on kutsuttu joukko alan asiantuntijoita ja kunnantalolla käy kuhina ongelman selättämiseksi.

Kunnan puhelinvaihteeseen on tullut paljon puheluita ongelman tiimoilta. Samoin kunnan IT-osastolle.

Mustasaaren sähköpostit toimivat vain sisäisesti, joten kuntaan on oltava yhteydessä puhelimitse. Vika vaikeuttaa myös vastaanottojen toimintaa. Kiireellisissä sairaus- ja tapaturmatapauksissa tulee ottaa yhteyttä suoraan Vaasan keskussairaalan päivystykseen.

Viikonloppuna alkanut häiriö on edelleen laaja koko kunnan organisaation sisällä. Töitä tilanteen korjaamiseksi tehdään koko ajan ja joillakin alueilla on myös onnistuttu.

– Saimme terveyskeskuksessa joitakin ongelmia ratkottua, joten siellä voi jo työskennellä melko hyvin.