Yksi kipinä

Maastopalokausi on taas alkamassa ruutikuivassa Kaliforniassa – tuhoa kylvävät palot voivat saada alkunsa pienestä.

Vuonna 2018 Kalifornian mitatun historian laajin maastopalo korvensi maata lähes Ahvenanmaan maapinta-alan kokoiselta, noin 1660 neliökilometrin suuruiselta alueelta.

Ranch-maastopalo sai alkunsa heinäkuussa 2018. Yhdessä River-palon kanssa se muodosti Mendocinon kaksoispalon, joka roihusi Pohjois-Kalifornian syrjäseuduilla.

Kaksoispalon sammutustöihin osallistui yli tuhat palomiestä. Kuivassa maasto roihusi nopeasti, ja sammutustöissä oli vaarana jäädä lieskojen saartamaksi.

Ranch-palo syttyi ilmeisesti vahingossa, kun ampiaisille allerginen mies nuiji maa-ampiaispesää tukkoon metallivaarnalla, arvioi selvitys.

Vasaran lyönti metallivaarnaan löi kipinän ruutikuivaan maastoon ja palo roihahti sekunneissa.

Keski-ikäinen paikallinen mies on todettu syylliseksi palon sytyttämiseen. Viranomaisten mukaan hän ei toiminut huolimattomasti eikä hän ole saanut rikossyytettä.

Kaliforniassa maastopalot ovat olleet paitsi laajoja myös tuhoisia. Lokakuussa 85 ihmistä kuoli Camp-palossa Pohjois-Kaliforniassa.

Sähkölinjasta alkunsa saanut Camp-maastopalo käytännössä nielaisi ja tuhosi Paradisen kaupungin maan tasalle. Tuhansia koteja tuhoutui ja palo poiki miljardien dollarien taloudelliset vahingot.

Tämän vuoden maastopalokausi on vasta alkamassa

Vuonna 2018 Kaliforniassa paloi lähes 6 879,65 neliökilometriä maata. Se vastaa yli puolta Pirkanmaan maakunnan pinta-alasta. Tämän kesän tilanteesta povataan vieläkin rajumpaa.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on ehdottanut kymmenien miljardien dollarien arvoista rahastoa tulevien maastopalojen varalle. Sen tarkoituksena olisi rahoittaa korvauksia silloin, jos palo syttyy julkisten palveluiden, kuten sähkön- ja vedenjakelun tuottajien, työntekijöiden tai laitteiston takia.

Ilmastonmuutos on luonut uuden todellisuuden Kalifornian osavaltioon. Kysymys ei ole siitä "jos" maastopalot iskevät vaan "kun".

Gavin Newsom, Kalifornian kuvernööri

Tekijät

Anu Kerttula

Lähteet

  • Reuters, The New York Times, CNN, Cal Fire

Julkaistu 25.6.