Mopoilijat avautuvat huonosti käyttäytyvistä aikuisista: "Menevät autolla ohi ja jäävät eteen ajamaan neljääkymppiä"

Kotkassa etsittiin mopoilijoille pitkään omaa ajopaikkaa, koska asukkaat eivät halunneet heitä lähistölle. Sellainen löytyi lopulta teollisuusalueelta.

mopot
Mopoilija keulii
Mopotallin piha-alueella kotkalaiset nuoret saavat temppuilla luvallisesti mopoilla.Pyry Sarkiola / Yle

Jylpyn teollisuusalueella kolme nuorta mopoilijaa pörrää menopeleillään tyhjällä piha-alueella. Lähistöllä ei näy muita ihmisiä. Muutama satunnainen auto ajaa ohitse pääkadulla.

Mopotallin piha-alueella mopoilijat saavat päristellä vaikka ilta-aikaan häiritsemättä ketään.

Mopotallin sisällä työkalut ovat siististi omilla paikoillaan puisissa hyllyissä hallin reunustoilla. Ilmassa tuoksuu bensa ja öljy.

Kolmikko alkaa tottuneesti irroittaa katteita eli päällimmäisiä muoviosia yhdestä moposta. Nuorten mielestä mopotallille on selvä tarve.

– Tosi moni saattaa asua vaikka kerrostalossa, eikä heillä ei ole tallia tai työkaluja mopon korjaukseen. Täällä on kaikki tarvittavat välineet. Varsinkin, jos ei ole taitoa, niin on muita, jotka voivat auttaa, kotkalainen mopoilija Ville Hannula sanoo.

Mopotallissa nuoret voivat rassata mopoja ja lupa piha-alueella temppuiluun on kysytty ja saatu. Ihan helposti se ei kuitenkaan käynyt.

Mopoa huolletaan Kotkan mopotallissa
Nuorten mukaan mopoissa on aina jotain mitä rassata. Kimi Ristilä puuhastelee kevytmoottoripyöränsä parissa.Pyry Sarkiola / Yle

Asukkaat eivät kaipaa mopoilijoita naapuriinsa

Kotkan kaupungin nuorisotyön yksikkö on etsinyt sopivaa luvallista mopoilualuetta nuorille viime syksystä saakka. Sopivia mopoilualueita etsittiin yhdessä nuorten kanssa pikkubussilla kierrellen kevään aikana.

Sopivan paikan löytämistä on jarruttanut se, etteivät asukkaat ole halunneet mopoaluetta kotiensa kulmille.

– On todella harmillista, miten negatiivisesti mopoilijoihin suhtaudutaan. Osa asukkaista haluaa, ettei mopoilijoita olisi olemassa ollenkaan, Kotkan kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen kertoo.

Nuorisotyön yksiköllä on ollut kolme vahvaa ehdokasta mopoilualueelle. Pisimmälle suunnitelmat etenivät Santalahdessa, jossa Kotkan kaupunki oli valmis lahjoittamaan vanhan tienpätkän nuorten käyttöön.

– Nuolaisimme ennen kuin tipahti. Veimme roskiksia jo alueelle valmiiksi ja ajattelimme, että tästä se lähtee. Sitten kysyimme naapureiden mielipiteitä. Heidän mielestään mopoilijoista olisi aiheutunut äänihaittoja, Kotkan kaupungin nuorisonohjaaja Jouni Puumalainenharmittelee.

Nuorisotyön yksikkö sai Takakylän asukkailta sen verran palautetta mopoalueen liian läheisestä sijainnista, että suunnitelmasta päätettiin luopua. Asuin- ja mopoalueen välissä olisi ollut metsäkaistale ja välimatkaa muutamia kilometrejä.

– Muutaman puhelun jälkeen päätimme, ettei sitä kannata toteuttaa. Ei siinäkään olisi ollut mitään järkeä, jos koko kesän olisimme istuneet puhelimessa vastaanottamassa valituksia, Ruotsalainen sanoo.

“Mene muualle ajelemaan, senkin kakara”

Yle kertoi muutama vuosi sitten Pyhtään mopotallista, joka rauhoitti asukkaita häiriköineet mopoilijat. Nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen kokee, että mopoilijoihin suhtautuminen on ollut melko kielteistä myös Kotkassa. Palautetta satelee erityisesti äänistä.

– Toivottavaa ei tietenkään ole, että mopoja rassataan ja viritetään niin, että niistä lähtisi normaalia kovemmat äänet. Äänet kuitenkin kuuluvat kaupunkielämään. Olivat ne sitten mopoja, autoja tai jotain muuta.

Ville Hannula moponsa äärellä
Osa aikuisista on tullut suoraan sanomaan kielteisiä kommentteja mopoilusta Ville Hannulalle.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkalaiset Ville Hannula, Kimi Ristilä että Miko Vilola ovat saaneet suoraa palautetta mopoilusta aikuisten suusta. Suurin osa kommenteista on sävyltään negatiivista.

– Aika paljon tulee kaikenlaista. Yleensä se on sellaista, että mene muualle ajelemaan tästä senkin kakara. Ei niistä kannata välittää. Kunhan ei itse vain häiritse kenenkään piha-aluetta, Hannula kuvailee.

Kevytmoottoripyörällä ajeleva Kimi Ristilä ei ymmärrä joidenkin autoilijoiden käytöstä liikenteessä.

– Jotkut tööttäilevät ja ohittelevat esimerkiksi viidenkympin alueella. He menevät ohi ja jäävät siihen eteen ajamaan neljääkymppiä.

Mopoalue tai mopotalli ei kuitenkaan ratkaise sitä, etteikö mopoilla myös jatkossa ajettaisi julkisilla teillä. Nuoret toisaalta ymmärtävät mopojen äänistä aiheutuvat valitukset.

– Kyllähän mopot kovaa ääntä pitävät. Ihan ymmärrettävää on, että niistä valitetaan. Toisaalta hekin ovat varmasti nuorempana rällänneet mopoilla tai muuten pitäneet kovaa mekkalaa, Ville Hannula huomauttaa.

Nuorten oma aktiivisuus palkitsi

Kesän lähestyessä paine löytää sopivaa mopoilualuetta nuorten käyttöön kasvoi, eikä tilanne näyttänyt hyvältä.

Aktiiviset nuoret ehdottivat lopulta luvallisen mopoalueen sijasta mopotallia, jossa he voisivat rauhassa rassata mopoja ja tavata kavereita. Nuoret itse selvittivät mahdollisia paikkoja mopotallille ja esittivät ehdotuksensa Jylpyn teollisuusalueella sijaitsevasta hallitilasta kaupungille.

Nuorisotyön yksikkö selvitti asiaa ja kävi katsomassa kahta varastoa yhdessä nuorten kanssa. Sopiva hallitila löytyi nuorten aktiivisuuden ansiosta lopulta Sorvaajantieltä.

– Mopojen rassaus on meille tavallaan intohimo, joten meillä oli motivaatiota etsiä sopivaa tallia, Ville Hannula kertoo.

Sijainti teollisuusalueella ei haittaa nuoria, päinvastoin.

– Tämä on kaikkien ulottuvilla ja tässä on vähän asutusta lähellä. Mun mielestä todella hyvä paikka, eikä parempaa paikkaa olisi välttämättä voinut löytääkään, Hannula kehuu.

Kotkan mopotallin edessä nuoria
Mopotallin sijainti teollisuusalueella ei haittaa nuorisoa.Pyry Sarkiola / Yle

Mopotallia vastapäätä sijaitsee asuinhuoneisto yhden kiinteistön yhteydessä. Nämä asukkaat suhtautuivat myötämielisesti, ja mopotalli sai heiltä luvan.

Kotkan kaupungin nuorisotyön yksikkö vuokraa 80 neliön hallitilat elokuun loppuun saakka. Mahdollisesta jatkosta päätetään syksyllä.

"Ei tämä hirveän isolta vastuulta tunnu"

Mopoilevien nuorten toiveisiin on vastattu ainakin osittain Kotkassa. Tälle kesälle kaavailtu luvallinen mopoalue ei vielä toteutunut, mutta nuoret ovat nyt saaneet oman mopotallin mopojen rassausta varten.

Mopotallissa on kaikki oleellinen: tarvittavat työkalut, tilaa rassata, sohvat hengausta varten ja kahvinkeitin.

Nuoret vastaavat itse mopotallin toiminnasta.

– Ei tämä hirveän isolta vastuulta tunnu, kunhan pidämme paikat siistinä ja käyttäydymme kunnolla, Hannula kertoo.

Mopotallin seinälle on kiinnitetty yhteiset pelisäännöt, joita kaikkien tulee noudattaa. Mopotalliin on myös tervetullut, vaikka ei omistaisikaan mopoa.

Tärkeintä nuorten mielestä on, että kaikki ovat tervetulleita eikä ketään syrjitä.

– Olemme mukavia kaikille, eikä ketään jätetä ketään ulkopuolelle. Yritämme auttaa kaikkia ja varsinkin niitä, jotka opettelevat korjaamaan mopoja, Hannula sanoo.

Mopotalli on varmasti avoinna aina tiistaisin ja torstaisin kello 17–21. Nuoret kuitenkin kannustavat piipahtamaan paikalla muulloinkin, koska suurella todennäköisyydellä he viihtyvät hallilla aukioloaikojen ulkopuolella.

nuoriso-ohjaaja Jouni Puumalainen
Nuorisonohjaaja Jouni Puumalainen luottaa, että nuoret osaavat kantaa vastuun mopotallin toiminnasta.Pyry Sarkiola / Yle

Nuorisonohjaaja Jouni Puumalainen suhtautuu luottavaisesti nuorisoon.

– Me ohjaajat käymme silloin tällöin katsomassa, miten homma pyörii. Toistaiseksi vaikuttaa hyvältä, nuoret kyllä osaavat hoitaa hommansa ja tuntevat vastuunsa.

Etsintä jatkuu yhä

Mopoalueen etsintä jatkuu edelleen ja nuorisotyön yksikön tavoitteena on löytää sopiva alue ensi kesäksi.

– Ensi vuodelle olisi tarkoitus saada pysyvä tila. Kokeillaan tätä hommaa nyt tässä Jylpyssä ja jos nuoret haluavat tämän tilan, niin välttämättä ei tarvita mitään uutta tilaa, Jouni Puumalainen huomauttaa.

Mopotallin tilannetta katsotaan uudestaan syksyllä.

– Lähtökohtana on, ettei mopoalue saa olla kaukana. Kyllä sen pitää löytyä Länsi-Kotkan, Karhulan tai Kotkansaaren alueelta, Leena Ruotsalainen huomauttaa.

Nuoret mopoilijat ovat olleet toistaiseksi tyytyväisiä Jylpyssä sijaitsevaan mopotalliin.

– Ei tässä voi olla kuin kiitollinen, että kaupunki on järkännyt meille nuorille tällaisen tilan käyttöön, Ville Hannula kiittelee.

Vaikka mopotallin pihapiirissä on lupa temppuilla, mahdolliselle mopoalueelle on kuitenkin muutamia toiveita mopoilijoilta.

– Mahdollisimman pitkä ja iso tila, jossa on tasainen maa. Vähän liikennettä ja kaukana asutuksesta, Hannula luettelee.