1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trumpin vaalikampanja

Trump avasi vaalikampanjansa haukkumalla ”valeuutismedian” kannattajien hurratessa

Donald Trump polkaisi kampanjansa käyntiin Floridassa varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Donald Trumpin vaalikampanja
Presidentti Trump avaa vuoden 2020 presidentinvaalikampanjansa
Presidentti Trump avaa vuoden 2020 presidentinvaalikampanjansa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haukkui tuttuun tapaansa tiedotusvälineet uudelleenvalintakampanjansa käynnistäneessä vaalitilaisuudessa Floridan Orlandossa.

Hän aloitti puheensa toteamalla, että vuoden 2016 presidentinvaalit olivat ratkaiseva hetki historiassa.

– Kysykää vaikka heiltä, sanoi Trump ja osoitti median edustajia salissa.

Kannattajat yltyivät buuauksiin ja huusivat iskulauseita ”CNN on syvältä!” sekä ”Kertokaa totuus!”.

– Paikalla on runsaasti valeuutismediaa, jatkoi Trump.

Tiedotusvälineitä Trump mollasi myös Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kauppakiistaa koskevasta uutisoinnista. Trump on toistuvasti sanonut, etteivät yhdysvaltalaiskuluttajat joudu maksumiehiksi kiinalaistuotteille asetettujen tuontitullin vuoksi.

– Tullit toimivat ja yritykset jättävät Kiinan. Kun valeuutismediat kertovat, että sinä maksat (tulleista), ei niitä pitäisi kuunnella. Sinä et maksa hyvinkään paljon, et ehkä mitään, lausui presidentti.

Trump kehui puheessaan vuolaasti saavutuksiaan Yhdysvaltain hyvässä taloukskehityksessä ja kuvaili maan talouden olevan "maailman kateuden kohde".

Vaalitilaisuudessa ovat mukana presidentin puoliso Melania Trump, varapresidentti Mike Pence ja Trumpin kampanjapäällikkö Brad Parscale.

Voit lukea Ylen aiemman artikkelin kampanjapäällikkö Parscalesta tästä.

”AIDS hävitetään USA:sta, syöpään parannuskeino”

Trump antoi puheessaan kannattajilleen nipun vaalilupauksia, joihin kuuluvat muun muassa AIDSin hävittäminen ja syövän parantaminen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Vaalilupauksen syövän parantamisesta on antanut myös ex-varapresidentti, demokraattien Joe Biden.

Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr. mollasi vain hetkeä ennen isänsä vaalitilaisuutta Bidenia tämän lupauksesta parantaa syöpä.

– Miksi helvetissä et tehnyt sitä viimeisen 50 vuoden aikana, Joe? hän kuittaili.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Huutoäänestys kampanjan iskulauseesta

Presidentti myös huudatti yleisöä kysymällä, kumpi iskulause sopisi paremmin hänen kampanjaansa: "Keep America Great" vai aiemmin tutuksi tullut "Make America Great Again"! Jälkimmäistä hän kutsui "hienoimmaksi teemaksi politiikan historiassa".

Huutoäänestyksen perusteella yleisö kuitenkin osoitti äänekkäämmin suosiotaan ensimmäiselle vaihtoehdolle.

Trump palasi myös edellisten vaalien keskeiseen kampanjalupaukseensa eli muurin rakentamiseen Meksikon rajalle. Jälleen syyttävä sormi osoitti demokraatteihin, jotka eivät ole suostuneet rahoittamaan muuria.

Trump vakuutti, että muuri syntyy joka tapauksessa, mutta hän on "muuttanut sen designia" ja siitä tulee "halvempi, suurempi ja paljon vahvempi".

– Rakennamme muurin, se etenee hyvin nopeasti, presidentti toisteli.

Muutamia tunteja ennen tilaisuutta Trumpin kampanja julkisti uudelleenvalintaa markkinoivan vaalivideon. Videolla nähdään presidentin hurraavia kannattajajoukkoja ja kuullaan jo aiemmasta kampanjasta tuttu "Make America great again" -iskulause.

Trump julkisti uudelleenvalintaansa markkinoivan vaalivideon.

Lähteet: AP, Reuters, STT, AFP

Lue seuraavaksi