Herätys: Kohtalonpäivä koittaa suuressa poliisirikosjutussa, kasvojentunnistus koettelee kansalaisoikeuksia, Trump aloittaa kampanjansa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Helsingin käräjäoikeus sisältä.
Helsingin käräjäoikeus antaa päätöksensä virkarikosoikeudenkäynnissä.Henrietta Hassinen / Yle

Oikeus antaa tuomionsa Suomen suurimmassa poliisirikosjutussa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään päätöksensä Suomen kaikkien aikojen laajimmassa poliisirikosoikeudenkäynnissä. Virkarikoksista on syytetty viittä entistä ja nykyistä korkea-arvoista poliisijohtajaa ja heidän alaisiaan. Kuukausia kestäneessä oikeudenkäynnissä selvitettiin sitä, noudatettiinko Helsingin poliisilaitoksella tietolähdetoiminnasta annettuja säädöksiä ja valvottiinko toimintaa asianmukaisesti vuosina 2008–2013.

Kasvojentunnistusteknologia arkipäiväistyy ilman sääntelyä

Kasvojentunnistus. Kuvituskuva.
Kasvojentunnistusjärjestelmät eivät tallenna ihmisten kasvokuvia tietokantoihinsa, vaan ainoastaan biometrisen tunnisteen kasvoista. Järjestelmät eivät vertaa kasvokuvia vaan matemaattisia malleja keskenään.Kerttu Kamula / Yle

Kasvojentunnistusjärjestelmät ovat yksi tällä hetkellä eniten puhuttavista tekoälyn sovelluksista. Koneoppimismalleja hyödyntävät tunnistusjärjestelmät kykenevät indentifioimaan ihmisiä entistä nopeammin ja tarkemmin, mikä herättää paljon kysymyksiä yksityisyydensuojasta ja kansalaisoikeuksista. Monet asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että lainsäädäntö ei ole pysynyt teknologisen kehityksen perässä.

Tulevaisuudessa vanki saattaa opiskella avovankilassa kasvukeskuksessa

Nainen katsoo kameraan.
Tiia Civilillä ei ole tuomiostaan enää jäljellä kuin pari kuukautta.Simo Pitkänen / Yle

Rikosseuraamuslaitos haluaa lisätä avovankiloita ja tuoda ne kasvukeskuksiin. Tähtäimessä on vankilakierteiden katkaisu ja siviilielämään paremmin sopeutuminen. Tulevaisuuden vankiloissa vangit opiskelevat, tekevät itse ruokansa ja pesevät pyykkinsä.

Trump avasi vaalikampanjansa haukkumalla ”valeuutismedian”

Donald Trump
Donald Trump avasi presidentinvaalikampanjansa.Cristobal Herrera / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käynnisti uudelleenvalintakampanjansa Floridassa varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Trump haukkui tuttuun tapaansa tiedotusvälineet vaalitilaisuudessa. Trump vakuutti, että muuri rakennetaan Meksikon rajalle.

Etelässä hellettä, pohjoisessa viileämpää

Torstai-iltapäivän sää
Kerttu Kotakorpi / Yle

Kuurosateita liikkuu tänään eri puolilla maata, paikoin myös ukkostaa. Etelärannikolla on pääosin poutaa ja lämpötila nousee hellerajalle. Pohjois-Suomessa lämpötila jää 20 asteen alapuolelle. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.