Huudoksi paikoin äitynyt brittikonservatiivien tentti ei onnistunut häivyttämään brexit-huolia

Keskusteluun nousi brexitin lisäksi ilmastonmuutos ja julkiset leikkaukset.

Britannian politiikka
Brittikonservatiivien pääministeriehdokkaat väittelivät BBC:n tentissä.
Brittikonservatiivien pääministeriehdokkaat väittelivät BBC:n tentissä.JEFF OVERS/ EPA

Brittikonservatiivien puheenjohtajakilpailun televisiotentti äityi välillä huudoksi ja keskiöön nousi odotetusti brexit.

Viidelle jäljellä olevalle puheenjohtajaehdokkaalle esitettiin BBC:n (siirryt toiseen palveluun) tentissä kysymyksiä muun muassa brexitin aikataulusta, sopimuksettomasta brexitistä, Irlannin rajasta, ilmastonmuutoksesta ja julkisista leikkauksista.

Konservatiivien puheenjohtajan paikkaa on edelleen havittelemassa Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson, nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt, ympäristöministeri Michael Gove, sisäministeri Sajid Javid ja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart.

Eilisen äänestyskierroksella pelistä putosi pois entinen brexit-ministeri Dominic Raab.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) arvion mukaan tentistä selviytyi parhaiten Sajid Javid. Guardianin mukaan tämä johtui pitkälti siitä, että hän pomputteli vastahakoisia kollegoitaan hyväksymällä sisäisen tutkinnan konservatiivipuolueen islamofobiasta.

Ennen tenttiä pidetyssä brittikonservatiivien puheenjohtajaäänestyksessä Johnson säilytti asemansa ennakkosuosikkina.
Ennen tenttiä pidetyssä brittikonservatiivien puheenjohtajaäänestyksessä Johnson säilytti asemansa ennakkosuosikkina. Jeff Overs/ EPA

Hunt ja Gove pärjäsivät Guardianin mukaan ihan hyvin. Johnson puolestaan selviytyi Guardianin mukaan huonoiten. Johnson ei vakuuttanut yleisöä etenkään brexit-kysymyksissä, Guardian arvioi.

Kaikki halusivat pitää Irlannin rajan auki

Jos Johnson ei ollut vakuuttava brexit-kysymyksissä, eivät sitä olleet oikein muutkaan. Ehdokkaat eivät juuri onnistuneet hälventämään yleisön huolia sopimuksettomasta brexitistä.

– Älä huoli, taloudellista turbulenssia tulee olemaan, mutta me selviämme siitä, Gove esimerkiksi vastasi kysymykseen sopimuksettomasta brexitistä.

Huntin mukaan sopimukseton brexit on vihoviimeisin vaihtoehto, Stewart puolestaan sanoi, ettei hän koskaan hyväksy sopimuksetonta brexitiä.

Kaikki ehdokkaat olivat sitä mieltä, että Irlannin raja pidetään auki, mutta kukaan ei kertonut, miten tämä tapahtuu.

Kun ehdokkailta kysyttiin, voivatko he luvata, että brexit-sopimus menee läpi parlamentin alahuoneessa lokakuun loppuun mennessä, Johnson sanoi, että kysymys on oikea.

– Jos emme (voi luvata niin), me alamme maksaa todella kovaa hintaa, Johnson sanoi.

Johnson lisäsi, että poliitikkojen pitää käyttäytyä aikuismaisesti ja asiallisesti ja saada asia hoidettua.

Hunt puolestaan sanoi, että jos lokakuun loppuun mennessä ei ole varteenotettavaa sopimusta, hän lähtisi EU:sta ilman sopimusta. Hän kuitenkin lisäsi, että jos "ollaan melkein siellä", hän tekisi sopimuksen.

Gove sanoi olevansa samaa mieltä Huntin kanssa siinä, että jos sopu on lähellä, sopimuksen loppuun viemistä voidaan hieman pitkittää.

Javidin mukaan on tärkeää, että brexit tapahtuu ennen lokakuun 31. päivää.

Ennen tenttiä pidetyssä brittikonservatiivien puheenjohtajaäänestyksessä Johnson säilytti asemansa ennakkosuosikkina. Tiistain äänestyskierroksella Johnson keräsi 126 ääntä, selvästi enemmän kuin kakkoseksi yltänyt nykyinen ulkoministeri Hunt, jolle ääniä kertyi 46.

Seuraava äänestyskierros on tänään.

Lisää aiheesta:

Nämä viisi ehdokasta jatkavat kamppailua Britannian konservatiivijohtajan paikasta – Boris Johnson rohmusi tänäänkin enemmistön äänistä