1. yle.fi
  2. Uutiset

”Vangitkaa Hillary, rakentakaa muuri, valemedia hävetköön” – Trumpin vaalitilaisuus oli kuin uusintalähetys neljän vuoden takaa

Trump huudatti uudeksi iskulaukseekseen ”Keep America Great” eli ”Pidetään Amerikka mahtavana.” Kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen kokosi viisi keskeistä huomiota presidentin 76-minuuttisesta esiintymisestä.

Donald Trump
Donald Trump avasi vaalikampanjansa Floridassa
Donald Trump avasi vaalikampanjansa Floridassa

WASHINGTON Donald Trumpin vuoden 2020 presidentinvaalikampanja käynnistyi Floridan Orlandossa yllätyksettömästi.

Se oli samanlainen kuin kymmenet muut tilaisuudet, joita Trump on neljän viime vuoden aikana pitänyt.

Amway Center -stadionilla viime yönä Suomen aikaa järjestetty tilaisuus oli uudelleenvalintakampanjan virallinen aloitus.

Käytännössä Trump on kuitenkin kampanjoinut jo yli kaksi vuotta, aina virkaanastujaisistaan lähtien. Hänen vaalikassassaan on jo ainakin 70 miljoonaa dollaria.

Orlandon yleisöllä oli yllään edellisten vaalien tummanpunaisia ”Make America Great” eli ”Tehdään Amerikasta mahtava” -t-paitoja ja lippiksiä. Trump huudatti yleisöä ja päätteli, että jo ennalta tiedossa oleva iskulause ”Keep America Great” eli ”Pidetään Amerikka mahtavana” sopii parhaiten hänen uuden kampanjansa iskulauseeksi.

Trump esiintyi 76 minuuttia. Esiintymisestä saattoi tehdä ainakin nämä viisi havaintoa.

1. Sama asiasisältö

Trump pitäytyy vanhoissa, neljän vuoden takaisissa teemoissaan. Hän lupaa edelleen rakentaa muurin Meksikon vastaiselle rajalle, neuvotella Yhdysvalloille paremmat kauppasopimukset, purkaa lisää sääntelyä ja laskea lääkkeiden hintoja.

2. Samat iskulauseet

Jopa kampanjan iskulauseet ovat pysyneet samoina. Trump osoitteli paikalla ollutta mediaa ja syytti sitä valeuutisista, ja yleisö huusi mediaa häpeämään. Yleisö yltyi useaan otteeseen kannustushuutoihin ja vaati yhteen ääneen muurin rakentamista.

Erikoisinta oli, että yleisö huusi yhä jopa vuoden 2016 demokraattiehdokkaan Hillary Clintonin vangitsemista. ”Lock her up”, laittakaa hänet lukkojen taakse, kaikui Orlandon illassa aivan kuin ennen edellisiä vaaleja.

3. Sota valtamediaa vastaan jatkuu

Trump alkoi jo neljän minuutin kohdalla haukkua paikalla olevaa mediaa ”valeuutisten levittämisestä.

Puoliso Melania Trump esiintyi Donald Trumpin rinnalla Orlandossa.
Puoliso Melania Trump esiintyi Donald Trumpin rinnalla Orlandossa. Cristobal Herrera / EPA

4. Vihapuhesyytökset käännetty demokraatteja vastaan.

Trumpia on syytetty vihapuheesta. Hän on kääntänyt samat syytökset demokraattiehdokkaita vastaan. Trump väitti, että demokraatit haluavat tuhota Amerikan.

5. Perhe tukena

Orlandossa olivat mukana niin Trumpin pojat Eric, Donald Junior ja Barron kuin tyttäret Ivanka ja Tiffany sekä vaimo Melania. Kukaan heistä ei aio kiertää kaikissa tilaisuuksissa.

Neonkeltaiseen asuun sonnustautunut Melania esitteli miehensä yleisölle. Trump antoi vaimolleen kaksi poskisuukkoa, mikä oli poikkeuksellista parilta, joka on esiintynyt julkisuudessa yhdessä pidättyväisesti.

Lue seuraavaksi