1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkarhu

Hätää kärsivä jääkarhunaaras vaelsi teollisuuskaupunkiin Siperiassa – katso video

Karhu on satojen kilometrien päässä luontaiselta asuinalueeltaan. On epäselvää, miten se päätyi kaupunkiin.

jääkarhu
Uupunut jääkarhu vaelsi siperialaiseen kaupunkiin
Uupunut jääkarhu vaelsi siperialaiseen kaupunkiin

Norilskin teollisuuskaupunkiin Venäjän Siperiassa on saapunut uupunut vieras: jääkarhunaaras.

Se on satojen kilometrien päässä luontaiselta asuinalueeltaan.

Naaraskarhu on silminnähden heikko ja sairas. Tiistaina se makasi tuntikausia maassa Norilskin esikaupunkialueella. Välillä se nousi etsimään ruokaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Eläimen käpälät ovat mudassa.

Paikallisten ympäristöasiantuntijoiden mukaan Norilskissa ei ole nähty jääkarhua neljäänkymmeneen vuoteen. Ensimmäinen havainto karhusta tehtiin sunnuntaina.

Kartta
Petteri Sopanen / Yle

Paikallinen villieläinten asiantuntija Oleg Kraševski sanoi uutistoimisto Reutersille, että on epäselvää, mikä on tuonut jääkarhun kaupnkiin. On mahdollista, että eläin on yksinkertaisesti eksynyt. Asiantuntijan mukaan eläimen silmät vetistävät, eikä se selvästikään näe kunnolla.

Norilskissa lukuisat paikalliset saapuivat ihmettelemään ja kuvaamaan vierasta. Uteliaiden ja karhun turvallisuutta varmistivat poliisit ja pelastushenkilökunta.

Villieläinasiantuntijoiden on määrä saapua Norilskiin keskiviikkona arvioimaan eläimen tilaa.

Krasnojarskin alueen eläinvalvonnasta vastaavan ministeriön varajohtaja Anatoli Nikolaitšuk arvioi etukäteen Reutersille, että jääkarhu nukutetaan ja lähetetään eläintarhaan tai takaisin luontaisille asuinalueilleen, joko Laptevinmeren tai Karanmeren rannalle.

Ilmastonmuutos on tuhonnut jääkarhujen elinalueita ja pakottanut ne etsimään ruokaa maalta. Esimerkiksi hylkeiden pyytäminen on jääkarhuille aiempaa vaikeampaa, koska jääpeite on ohentunut.

Ruaan puutteessa eläimet ovat päätyneet toisinaan myös ihmisten asuttamille alueille. Novaja Zemljassa julistettiin helmikuussa hätätila, kun kymmenet nälkäiset jääkarhut saapuivat etsimään ruokaa kodeista ja julkishallinnon rakennuksista.

Lue lisää:

Kuva Grönlannissa vedessä kahlaavista rekikoirista nousi ilmastonmuutoksen symboliksi

AFP: Kiukkuiset jääkarhut uhkaavat Novaja Zemljan asukkaita Venäjällä – saarille julistettiin hätätila

Tutkimusryhmä varusti jääkarhuja videokameroilla – Video näyttää maailman jääkarhun silmin

Mursut kiipeävät ilmastonmuutoksen takia kalliolle ja syöksyvät kuolemaan – pakenevatko ne jääkarhuja vai onko syynä heikko näkö?

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi